Johaug bryter tystnaden från USA

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug bryter tystnaden efter att Fis överklagat hennes 13 månaders dopningsdom till skiljedomstolen Cas. Hon gör det från Aspen, USA.  

– Det är deras val och jag kan bara acceptera det, säger Johaug till NRK.

Det internationella skidförbundet, Fis, väntade ut längd-VM i Lahtis och överklagade de 13 månaderna, som de anser vara i mildaste laget, den 7 mars. Den norska skidstjärnan berättar nu att hon satt på Frankfurts flygplats när beskedet kom.

– Jag får erkänna att det var ganska tufft men samtidigt var det väldigt skönt kunna vända blicken mot Aspen och utnyttja tiden här. Få komma iväg lite och ha fokus på något annat, säger Johaug som reste till den alpina säsongsfinlalen i Colorado och var där som en vanlig åskådare – utan att någon upptäckte henne.

Skönt att få vara anonym i USA

Det var skönt för Johaug att smälta in i mängden.

– Man möter ju inte så många norrmän här. Nästan ingen vet vem du är så det är ganska skönt, funderar Johaug.

Hon tänker inte så mycket på vad som väntar eller kan hända.

– Jag har duktiga människor runt omkring mig som hjälper mig och de gör ett bra jobb. Så får utslaget bli som det blir till slut, säger Johaug.

Känner sig starkare än någonsin

Nuvarande avstängningsperiod gör att Johaug är fri att tävla igen 18 november, lagom till premiären av nästa säsong. Varje månad är av betydelse om hon ska kunna ställa upp i OS i Pyeongchang i februari. Det enda Johaug kan göra innan Cas dom kommer, absolut senast i augusti, är att träna på som om hon ska delta i OS.

– Det är OS som jag ser fram emot nästa år. Jag kommer att köra på med grundträning och får fokusera det som jag kan göra något åt. Jag ser fram emot att börja sommarträningen, säger en förhoppningsfull Johaug som trots tävlingsuppehållet känner sig starkare än tidigare säsonger.

Realistiskt sett klarar Johaug av att få 15 månader. Då skulle hon vara fri att tävla 18 januari, vilket är tre veckor före OS och tio dagar före sista anmälningstid. Hon skulle hinna tävla i världscuphelgen i Nove Mesto och i för-VM i Seefeld, skriver VG.

Detta har hänt i Johaug-fallet

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaugska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

14 december: Besked om att förhören med Johaug och Antidoping Norge ska hållas den 25—26 januari.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs avstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26-27 januari: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader.

13 februari: Skidföretaget Fischer bryter sponsringskontraktet med Johaug.

15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

6 mars: IOK meddelar att de inte tänker överklaga domen på 13 månaders avstängning.

7 mars: Fis beslutar att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.