Pallen Invdilg Flugstad Östberg, Therese Johaug och Anne Kyllönen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Johaug vann med rekordmarginal

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug vann med tidernas största marginal när hon tog hem Holmenkollens klassiska tremil. Norskan vann med 3.46,50 före Ingvild Flugstad Östberg. Det tidigare rekordet hade ryskan Larissa Lazutina som vann just i Kollen 1998. Hon var då 2.23,90 före landsmaninnan Svetlana Nagejkina.

– Man hade inte behövt använda tidtagarur i dag. Det hade räckt att titta på kyrkklockan, säger den minst sagt imponerade SVT-experten Anders Blomquist om Johaug som stack direkt och åkte solo i tre mil, ivrigt påhejad av hemmafansen, vad den nu såg i den täta dimman.

– Jag tyckte inte att det gick så fort, säger Johaug som såg helt oberörd ut efter målgång.

Ingen av konkurrenterna orkade ta rygg på norskan som fick en stor lucka och därmed avgjorde loppet redan i  inledningen.

– Jag blev överraskad när jag fick en stor lucka men det gav mig bara mer energi. Det här var en av höjdpunkterna den här säsongen, en fantastisk upplevelse, säger Johaug till SVT Sport.

Kalla slutade sexa

Charlotte Kalla ledde länge klungan som tappade mark mot Johaug men fick trött ge sig med fem kilometer kvar och slutade sexa, nästan fem minuter efter segraren.

– Det blev ett annorlunda lopp när Johaug avgjorde så tidigt, men känslan är ändå god så det här tar jag med mig vidare, säger Kalla.

Svenskan fick problem med fästet sedan hon bytt skidor under loppet.

– Jag kände att jag inte hade lika bra fäste på det andra paret och därför blev det svårt när farten höjdes. Jag försökte bara vara upprätt och åka bra tekniskt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.