Foto: Bildbyrån

Johaug vann Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Hon började 38 sekunder bakom. Men det var aldrig något snack. Therese Johaug tog sin andra seger i Tour de Ski i karriären efter klättringen uppför Alpe Cermis. ”Det är en obeskrivlig känsla”, säger hon till SVT Sport.

Norskan viftade med landets flagga och vrålade ”Jaaa!”, efter defileringen uppför berget. Ingvild Flugstad Östberg tappade tidigt och orkade aldrig utmana, trots att hon startade som ledare. Johaug minskade snabbt avståndet och var bara 14 sekunder bakom Östberg vid 6,2 kilometer.

Hon tog snabbt rygg på Östberg i början av backen och hoppskejtade förbi landsmanninan som inte hade något alls att svara med. Avståndet vid nästa passering var 16,9 sekunder – efter det var loppet avgjort. Avståndet i mål blev till slut 2.20,9.

Tour de Ski

”Obeskrivlig känsla”

– Jag var lite tung i kroppen tidigare och var spänd inför start. Men jag hade en helt annan kropp idag och tog sekunder på Östberg. Jag hittade flytet och skapade kraft. Det är en obeskrivlig känsla att nå mitt mål. Det var mycket kamp med Östberg hela vägen, säger Therese Johaug till SVT Sport.

Östberg var trots hennes ”sämsta” insats under touren ändå nöjd.

– En andraplats är nästan som en seger för mig. Jag undrade säkert 20 gånger mot slutet om målet var nära, hade kramp i båda benen och undrade om (Heidi) Weng skulle ta mig. Det skakade i hela kroppen och jag är jättenöjd. Therese (Johaug) hade en helt annan fart än mig idag, säger hon.

– Hon är drottningen i vinterns skidåkning, säger SVT Sports expert Anders Blomquist om Therese Johaug.

Kalla: ”Betyder mycket för mig”

Charlotte Kalla tog hem en fjärdeplats efter en klätterduell med Kerttu Niskanen. De låg länge tätt ihop, men på slutet spurtade svenskan förbi och slog till med karriärens näst bästa placering i touren.

– Det betyder mycket för mig. Jag hade siktat på en pallplats i touren och det ville sig inte. Men det kändes otroligt skönt att avsluta den på det här sättet, säger hon till SVT Sport.

Gjorde upp minuterna innan start

Kalla och Niskanen kom hastigt överens om att samarbeta i början av tävlingen, något som gynnade svenskan.

– Hon kom fram till mig någon minut innan start och frågade om vi skulle jobba tillsammans. Det bestämde vi och det var ganska skönt att ha korta perioder med dragning. Planen var att hänga på så länge som möjligt. Jag kände på slutet att jag var stark och när hon stapplade runt hade jag ett övertag.

Svenskan var också nöjd när hon summerade en tour som innehållit mycket dramatik.

– Jag hade inte världens största självförtroende när jag klev in i touren. Det har varit otroligt lärorikt att inte bara ha stolpe in, att kunna hantera fall som orsakats av andra och som beror på mig själv. Orken har funnits på de sista etapperna jämfört med i början.

Världscupen, Tour de Ski, damer, 9 km jaktstart

1) Therese Johaug, Norge, 33.53,5

2) Ingvild Flugstad Østberg, do, +2.20,9

3) Heidi Weng, do, +3.13,9

4) Charlotte Kalla, Sverige, +7.45,4

5) Kerttu Niskanen, Finland, +7.52,0

6) Ragnhild Haga. Norge, +8.29,7

7) Anne Kyllönen, Finland, +8.46,2

8) Krista Pärmäkoski, do, +9.13,9

9) Laura Mononen, do, +10.53,1

10) Jessica Diggins, USA, +11.20,4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet