Johaug vann – men vill ändra reglerna. Foto: TT

Johaug vill skrota masstarten i ”Kollen”

Uppdaterad
Publicerad

Första backen, sedan var spänningen över i damernas tremil i Holmenkollen. Nu efterlyser den överlägsna Therese Johaug individuell start i tre- och femmilen. ”Jag tror att alla utövarna vill det”, säger hon till VG.

Det tog bara ett par minuter innan Johaug hade distanserat konkurrenterna i söndagens tremil. Bakom henne blev det istället en kamp om andraplatsen.

Johaug själv är en av dem som menar att det vore roligare att se ett lopp med intervallstart, istället för masstarten som infördes för fem år sedan.

”Ger spänning”

– Jag vill ha tillbaka den gamla intervallstarten här i Kollen. Jag har bara gått en intervallstart här. Jag tror att alla utövarna vill ha tillbaka den individuella tre- och femmilen här. Det ger en spänning där åkarna kan gå upp och ner i resultatlistan under loppet. Jag hoppas att vi kan få tillbaka det, säger Johaug.

Och hon menar att det är en ändring som åkarna aktivt försöker få till.

– Ja, vi har jobbat för det. Men det är väl tv och Fis och många över oss som menar att masstarten är en bättre tv-produkt, då. Men vi kan fortsätta kämpa för det.

”Ingen annan intresserad”

Men chansen lär vara minimal, åtminstone om man får tro Åge Skinstad som sitter i världscupkommittén i internationella skidförbundet Fis.

– Det finns 15 nationer i världscupkommittén. Och jag kan säga att om jag får med mig Sverige på det, så har jag tur. De gånger vi har diskuterat det så har inga andra nationer varit intresserade av att ens diskutera det. Sverige och Norge tycker att det kan vara intressant, men inga andra, säger Skinstad till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.