Foto: Bildbyrån

Johaugs läkare förklarar missen

Uppdaterad
Publicerad

Personliga problem, skada och planerad presskonferens. Det är den tidigare landslagsläkaren Fredrik Bediksens förklaring till varför han förbisåg dopningvarningen på medicinen han gav till Therese Johaug, uppger Verdens Gang.

Det har gått tre månader sedan de dramatiska dagarna då Therese Johaug ertappades med anabola steroider i kroppen.

I ett känslosam presskonferens förklarade Johaug att hon var oskyldig och att den dåvarande norske landslagsläkaren, Fredrik Bendiksen, gett henne krämen som innehöll det dopingklassade clostebol.

Bendiksen tog på sig ansvaret för incidenten men gick aldrig in på hur och varför han inte såg varningstexten på förpackningen – förrän nu.

Norska VG uppger i dag att Bendiksen, i förhör med Antidoping Norge, haft tre huvudförklaringar till misstaget:

  • Personliga problem i samband med sjukdom i familjen. Bendiksen var tvungen att lämna Livigno, där han köpte och gav salvan till Johaug, redan 5 september för att åka till familjen i Norge.
  • Skador på annan åkare i landslaget. Hans Christer Holund slog sin axel ur led vid ett fall i Stelvio, och skickades till sjukhus. Detta krävde övervakning av Bendiksen.
  • En schemalagd presskonferens. Måndag 5 september, dagen efter att Johaug började behandlingen för sin läpp, höll den tidigare landslagsläkaren en föreläsning för pressen om rutinerna i Norge kring användning av astmamedicin, samt Sundbys fall.

VG rapporterar också att denna information kommer bli en central del av försvaret när ”rättsfallet” mot Johaug drar igång den 25 januari.

Bendiksens advokat Anders Schröder Amundsen säger att hans klient inte vill uttala sig så länge fallet utreds av Antidoping Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.