Jönsson ett frågetecken i premiären

Uppdaterad
Publicerad

Emil Jönsson är ett enda stort frågetecken inför sin sena säsongspremiär i världscupen.

Sprintmästaren vet inte var det ska sluta när han kör söndagens fristilssprint i Davos.

Sjukdomar har raserat en stor del av höstträningen för den svenska skidstjärnan och trots att han är mycket väl bekant med banan i Davos, hans andra hem, så är han mycket osäker på formen.

-Jag har ingen aning, säger Jönsson dagen före sin försenade världscuppremiär.

Världscupen i längdskidor

Jönsson har steg för steg skjutit på säsongspremiären. Det blev återbud till Sverigepremiären i Bruksvallarna, sedan även till världscuppremiären i Kuusamo.

-Väldigt svårt att säga var jag står just nu, säger han. Jag känner mig trygg med styrkan och uthålligheten, men saknar riktiga fartpass på skidor.

En första test kommer i söndagens tidskval i fristilssprinten. Är han inte bland de 30 främsta, vilket mycket sällan hänt, så är det färdigåkt.

-Om jag går vidare och får köra mig riktigt stum i ett heat så kan det vara bra med det, säger Jönsson, som vunnit sprintcupen tre gånger och är regerande mästare.

OS i fokus

Den här vintern ligger dock all fokus på OS i februari och därav det förskjutna upplägget.

Jönsson gjorde en liten smygpremiär i Östersund förra helgen, men inte i sprint utan på 15 kilometer, där han blev femma bakom en segrande Anders Södergren.

Det berodde på att han efter det forcerade tränandet fick problem med ena höftböjarmuskeln.

-Det var kallt, så det var bättre att köra ett längre lopp än flera korta, säger Jönsson.

Funderar på touren

Världscupen har sprinttävlingar i italienska Asiago nästa helg, men Jönsson funderar även på att ställa upp i Tour de Ski runt årsskiftet. Sambon Anna Haag, som också haft sjukdomsproblem och ännu inte varit med i världscupen, tänker ställa upp där.

-Vi får se, touren är så kul så jag kanske hakar på, säger Emil Jönsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet