Viktoria och Joshi Hegesson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Joshi mot EM på försvagad fot

Uppdaterad
Publicerad

Joshi Helgesson går en kamp mot klockan inför konståknings-EM i Stockholm.

Den sista uttagningstävlingen åker hon på en försvagad fot.

– Jag tar mig tillbaka väldigt snabbt, säger hon inför SM i Västerås.

För knappt en månad sedan avbröt Joshi Helgesson sin tävlingscomeback efter fotoperationen i oktober.

I helgen väntar SM i Västerås, sista tävlingen innan EM-truppen tas ut på söndag.

Joshi slåss med storasyster Viktoria och Isabelle Olsson om de två svenska platserna i Globen i slutet av januari men trots att foten inte är helt återställd känner sig 21-åringen inte pressad.

– Jag hoppas att jag blir uttagen ändå. När jag väl är frisk tar jag mig tillbaka väldigt snabbt. Jag hoppas de tänker så, säger hon.

En sexårig dröm

Ett mästerskap på hemmaplan har varit Joshi Helgessons dröm sedan hon deltog på invigningen av VM i Göteborg 2008. Nu kan drömmen i värsta fall krossas.

Helgesson tänker inte så. Hon väljer att fokusera på det hon kan påverka.

– Om jag skulle göra om allt jag gjort efter skadan så finns det inte något jag skulle kunna göra bättre. Om de inte tar ut mig vet jag i alla fall att jag har gjort allt jag kunnat, säger hon.

TT: Vilka besked vill du ha i helgen?

– Just nu är det viktigaste för mig att jag känner att jag kan lita på foten, att jag känner att det håller och att jag kan prestera på en någorlunda nivå. Det är klart att det skulle vara jätteskönt att vinna SM men jag vet ju att jag har haft det lite svårt under säsongen. Det är tråkigt att jag inte kan göra allt jag vill men samtidigt är jag så himla glad att jag kan åka igen.

Ingen stabilitet

TT: Vad fattas?

– Just i foten är det styrkan som saknas. Sedan är det istimmar. Jag har inte hunnit träna upp någon riktig stabilitet. Det är inte så lätt att köra nötningsträning när man inte kan hoppa så mycket som man vill.

SM inleds på fredagskvällen med det korta programmet.

Joshi Helgesson

Född: Den 7 juni 1993.

Längd: 170 centimeter.

Klubb: Tibro.

Tränare: Christina Helgesson, Regina Jensen.

Koreograf: Catarina Lindgren.

Personbästa: Totalt 162,91 poäng, korta programmet 59,51 poäng, friåkningen 107,95 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.