Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb, var bäst vid lördagens observationstävlingar i Östersund. Foto: Rickard Ekman/Arkivbild

Juniorstjärnan ska ta steget till seniornivå

Uppdaterad
Publicerad

Hon är Sveriges framgångsrikaste skidskyttejunior någonsin, men nu ska liten bli stor: Hanna Öberg ska upp på seniornivå.

”Jag vill bli så bra som möjligt, och hoppas att det innebär medaljer på mästerskap som är större än junior-VM”, säger hon till SVT Sport.

Det har snart gått tio månader sedan Hanna Öberg blev Sveriges framgångsrikaste skidskyttejunior någonsin. Hon vann individuella guld i junior-VM i både sprinttävlingen och i jaktstarten, samt silver i stafetten. Hon är inte heller ensam: Anna Magnusson tog brons i sprinten, och nu förbereder sig de båda barndomskamraterna från Piteå för säsongen.

Inspirerar varandra

– Jag tror att det är jättebra att jag har Hanna, vi har följts åt sedan vi var små och alltid tävlat mot varandra och inspirerat tillsammans, säger Anna Magnusson.

– Man behöver inte göra det stora jobbet själv, och det underlättar en hel del. Det är väldigt motiverande, säger Hanna Öberg.

Juniorframgångar är en sak, att ta steget upp och bli en stjärna är något helt annat Men de svenska damerna har nu en framåtanda och konkurrens: bara fyra får åka i varje världscuplopp.

Mästerskap hägrar

OS 2018 och hemma-VM 2019 hägrar, och möjligen några fall framåt redan den här vintern.

– Jag tror att det gäller att vara hel och frisk, att träningen genomförs och att man har roligt på vägen, säger Anna Magnusson.

– JVM-gulden gör att jag vet vad jag kan, det ger självförtroende, säger Hanna Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.