Kalla lämnar målområdet efter loppet. Foto: Bildbyrån

Kalla bröt staven och tappade medaljchansen

Uppdaterad
Publicerad

På väg mot en medalj på tremilen. Då bröt Charlotte Kalla staven strax före mål och förlorade chansen. Marit Björgen vann framför tre norska lagkamrater.

– Staven bara small. Det är surt, säger en besviken Kalla till SVT Sport.

Charlotte Kalla hade tagit medalj i alla tre tidigare lopp hon ställt upp i under VM, och var på god väg mot en ny. Under hela loppet låg Kalla bra med och hade ett perfekt läge inför avslutningen.

Då gick Kallas stav av och hon fick åka en bra bit med bara en stav. Under tiden satte Marit Björgen högsta fart och all chans till en medalj gick förlorad för Kalla som slutade sjua.

VM-vintern

”Staven bara small”

– När jag skulle trycka på så small bara staven av. Det är surt för det var först där som det blev körning. Det var väldigt lugnt tempo fram tills dess och jag hade fantastiskt bra skidor, säger Kalla till SVT Sport.

Incidenten var inte den första i loppet för Charlotte Kalla, som efter cirka sju kilometer föll i en lätt nedförsbacke. Men svenskan kom snabbt upp på benen och var kort därefter framme i tätklungan igen.

Kalla ändå nöjd med sitt VM

Även Anna Haag låg med hela vägen fram till Kallas incident då även hon tappade. Hon slutade till slut nia. 19-åriga Ebba Andersson stod för ett fint lopp och slutade på 17:e plats. Emma Wikén blev 32:a.

Marit Björgens guld är hennes 18:e VM-guld, bäst genom tiderna. Hon vann alla distanslopp i VM, något ingen klarat av sedan ryskan Jelena Välbe gjorde det 1997. Bakom Björgen tog Heidi Weng silver, Astrid Jacobsen brons och även på fjärde plats fanns en norska, Ragnhild Haga

Trots det mycket snöpliga slutet är Charlotte Kalla nöjd med sitt VM, efter brons i skiathlon, silver på 10 km och silver i stafetten.

– Det har varit ett fantastiskt VM, det har det. Jag får plocka med mig att jag hade en go känsla i kroppen i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet