En glad Charlotte Kalla efter målgång. Foto: Bildbyrån

Kalla tangerade rekord i SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla vann tremilen vid SM i Gällivare dryga minuten före klubbkamraten i Piteå, Sofia Henriksson. Guldet var Kallas 22:a individuella SM-titel och hon tangerade Antonina Ordinas rekord från 1990-talet.

– Jag har varit fullt medveten om Antoninas rekord eftersom alla har påmint mig om det och visst smakar guld gott, definitivt, säger Kalla till SVT Sport.  

Hon hade en bra känsla och såg loppet som en viktig pusselbit till nästa säsong.

– Ett viktigt avstamp inför VM-säsongen i Lahtis där 10 km klassisk kommer stå på programmet. Då hoppas jag speeda upp den här kroppen och ha ett ännu rappare steg och mer tryck i stakåkningen när jag ska stå på startlinjen där.

Gladdes med Henrikssons silver

Kalla var nästan ännu gladare åt att klubbkamraten Sofia Henriksson tog silver.

– Gud vad roligt att Sofia (Henriksson) tog silver, vilket lagarbete, var Kallas första kommentar efter guldet om Henriksson, som gick ut en minut före och de åkte en bit tillsammans, när hon pratade med Radiosporten.

Henriksson fick bra draghjälp en bit och hade sedan Kalla inom synhåll vilket var moraliskt stärkande.

– Det var en sporre att åka med henne ända tills jag fick kramp, säger Henriksson.

Sprintspecialisten Stina Nilsson visade att hon klarade av en långdistans genom att bli trea.

Resultat från 30 km klassiskt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.