Charlotte Kalla gör comeback i helgen. Foto: BILDBYRÅN

Kalla tävlar i Lillehammer

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla tävlar igen. Efter träningsdagar i Sverige kommer hon nu att stå redo för start i Lillehammer. ”Nu ser jag fram emot att få dra på nummerlappen”, säger hon i ett pressmeddelande.

För drygt två veckor sen drabbades skidstjärnan av hjärtflimmer. Svenskan gick igenom grundliga läkarundersökningar som visade att något var fel. Men nu har hon fått klartecken att både träna och tävla.

– Jag har haft fokus på distansträning i Idre, men även fått in skejtintervaller, styrka och bålstabilitet under dagarna här. Fartpasset kändes bra och nu ser jag fram emot att få dra på nummerlappen på lördag, säger Charlotte Kalla.

Målet med helgen är dock inte världscupen, utan att känna på tävlingstempot i den Skandinaviska cupen. Det är 5 km fritt med individuell start på lördagen och 15 km skiathlon på söndagen. 

– Mitt fokus i helgen kommer att ligga på att göra en bra prestation och resultatet kommer i andra hand. För mig handlar det om att komma in i tävlingsrutiner och få två bra genomkörare i den utmanande terrängen som Lillehammer erbjuder, säger hon.

VM-resultatet som räknas

Förbundskapten Rikard Grip är nöjd med beskedet och ser ingen anledning att tro att något liknande drabbar Kalla igen.

– Säker kan man aldrig vara men hon har genomgått noggranna medicinska undersökningar och där har hon getts klartecken att tävla. Jag är glad för att Charlotte och teamet kring henne har fått de resultat de velat ha, säger Grip till SVT Sport.

– Jag vill poängtera att det här är ett led i Kallas träning att göra sig redo för att tävla i världscupen. Hon har tränat på egen hand i Idre och helgens tävling blir ännu ett steg i det hela. Det går inte att sätta något datum för när hon är helt redo igen men årets stora mål är VM i Lahti (i februari, 2017). Det är då resultatet räknas, säger Rikard Grip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.