Charlotte Kalla och tränaren Magnus Ingesson. Foto: Bildbyrån

Kalla till SVT: ”Följer mitt hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

Överst på önskelistan: Magnus Ingesson. När Charlotte Kalla utvärderade den gångna säsongen stod det klart vad hon framför allt vill ändra inför VM i Lahtis. ”Längtan efter att få träffa Magnus oftare har vuxit sig starkare”, säger Kalla till SVT Sport

En andraplats över 5 km fritt under världscuppremiären i Ruka och en tredjeplats i Lillehammers skiathlon.

Så snabbt summeras Charlotte Kallas pallplatser den gångna världscupsäsongen.

Nu väljer hon att bryta sig ur landslagets träningsgrupp och träna på egen hand tillsammans med Magnus Ingesson.

–  Jag har under flera år försökt hitta lösningar för ett närmare samarbete med min tränare Magnus, och nu har Magnus fått tjänstledigt och vi kan äntligen löpa linan ut och optimera satsningen, säger Kalla till SVT Sport.

Så du har tidigare saknat att inte kunna ha honom där till hundra procent?

– Ja, jag tror på att ha en närvarande tränare och att resultatet av ett samarbete kan bli så mycket bättre om man får träffas kontinuerligt.

Kalla berättar att hon under flera år har funderat över hur samarbetet med Ingesson kan optimeras.

”Högst upp på önskelistan att få träffa Magnus mer”

– När jag utvärderade den här säsongen fanns det högst upp på önskelistan att få träffa Magnus mer kontinuerligt, säger hon.

I den här utvärderingen, vad var det som du kände inte fungerade?

Det är väl att det skulle kunna funka ännu bättre, att resultatet av samarbetet kan bli på en annan nivå ifall jag får följa mitt hjärta och den tro som jag har på att träffas ofta.

Under förra säsongen var det vid ett tillfälle lite spänt mellan dig och tidigare damtränaren Mattias Persson, hur har den situationen påverkat det här beslutet?

– Vi har en professionell relation alla i landslaget, så önskar jag att det ska vara fortsatt. Att vi ska ha en bra dialog framåt.

Men att Charlotte Kalla väljer att träna vid sidan av landslaget är inte positivt för laget. Det menar bland andra SVT Sports kommentator Jacob Hård.

”Den givna värdemätaren”

– Hon är ju den givna värdemätaren på de tuffa träningspassen, att kunna se vilken fart hon håller och hur hårt hon tränar. För yngre åkare på väg fram är det väldigt viktigt, säger Hård.

Och visst kommer Kalla att sakna resten av landslaget. Men hon är trygg i sitt beslut.

– Jag kommer också sakna mina träningskamrater, framför allt det sociala som är mellan träningspassen, säger Kalla.

– Men jag har kommit så långt i min karriär att jag måste våga följa min intuinition och se var jag kan få bäst förutsättningar för att utvecklas.

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö.

Bor: Sundsvall.

Klubb: Piteå Elit

Moderklubb: IFK Tärendö.

Tränare: Magnus Ingesson.

Främsta meriter: 2 OS-guld, 3 OS-silver, 2 VM-guld, 4 VM-silver.

Utmärkelser: Bragdguldet 2014 och Jerringpriset 2008.

Fakta: Landslagets träningsgrupper

Damer: Hanna Falk, Ulricehamn, Anna Haag, IFK Mora, Sofia Henriksson, Piteå, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Stina Nilsson, IFK Mora, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna, Jennie Öberg, Piteå.

Herrar: Jens Burman, Åsarna, Calle Halfvarsson, Falun/Borlänge, Marcus Hellner, Gellivare, Martin Johansson, IFK Mora, Emil Jönsson, IFK Mora, Johan Olsson, Åsarna, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun/Borlänge, Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.