Succé för Kalla i comebacken Foto: TT

Kalla tillbaka – som vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla är tillbaka efter hjärtproblemen. Och svenskan lämnade glädjande besked i Skandinaviska cupen. ”Det känns som att jag är på rätt spår”, säger Kalla till SVT Sport

I världscuppremiären i Ruka klappade Charlotte Kalla ihop totalt. Orsaken visade sig vara ett förmaksflimmer.

Efter läkarundersökningar har svenskan fått klartecken att köra för fullt igen, och på lördagen var hon tillbaka i spåren – med besked. Kalla vann Skandinaviska cupen,  en nivå under världscupen, i Lillehammer på fem kilometer fritt.

– Det kändes himla skönt att sätta på sig nummerlappen och göra tävlingspremiär på riktigt, säger Kalla till SVT Sport.

– Jag är ganska nöjd med loppet, det handlade om att komma in i åkningen i början, För det finns mycket vilja i min skalle så jag måste kanalisera den på rätt sätt. Det handlar om att våga åka avslappnat och vägvinnande – även fast det är en kort distans. Men efter varvningen så vågade jag gå på lite hårdare, säger Kalla.

– Det var en ovan känsla att tävla igen. Men otroligt skoj också.

”Mer sliten än tidigare”

Hur mår kroppen?

– Jag tycker att den mår bra. Så nu är jag laddad för att ställa mig på startlinjen i morgon då det är 15 kilometer klassiskt och masstart.

Kände du av förmaksflimret något?

– Nej, jag har inte känt av det sedan jag gick i mål i Ruka. Det är en känsla som jag inte har upplevt tidigare och inte heller efter tävlingen där. Mer än att jag har varit lite mer sliten än tidigare.

– Jag tror att formen är ganska god. Sedan finns det ju saker att jobba på. Och det är en lång väg fram till VM i Lahti. Det är mycket som ska göras på vägen dit, säger hon.

Vad måste göras?

– Just att orka stå distansen ut. Nu var det fem kilometer det handlade om men jag måste fortsätta jobba med de tekniska bitarna och även att kunna hålla farten uppe. 

Ebba Andersson tvåa

Men det var inte bara Kalla som visade fin form av svenskorna.

Ebba Andersson gick i mål på andra plats 15,3 sekunder efter Kalla, och Anna Dyvik kom fyra.

Imorgon söndag kör Kalla 15 kilometer skiathlon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.