Maria Pietilä-Holmner slog igenom som 18-åring när hon tog VM-silver på hemma plan i Åre. Debuten i världscupen kom två år tidigare i Sölden. Foto: Bildbyrån

Maria PH om jubileet: ”Häftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Hon debuterade i världscupen 26:e oktober 2002 – som 16-åring. 14 år senare i nya världscuporten Killington stämplar Maria Pietilä-Holmner in för 200:e världscuptävlingen i karriären. ”Det känns häftigt”, säger Maria PH.

Maria Pietilä-Holmner ser slutet på karriären. På en rak fråga om hon når upp till Pernilla Wibergs landande 235 världscupstarter blir svaret:

– 35 stycken är ganska många. Då måste jag i alla fall hålla på, i alla fall den här och nästa säsong. Men vem vet, jag kanske ska ge henne en match på den fronten i alla fall.

2019 körs alpina VM på hemmaplan – återstår att se om hon finns med där. Det var som 21-åring 2007, i just hemma-VM i Åre som hon slog igenom och tog ett VM-silver i storslalom. I helgens världscuptävlingar i Killington firar hon jämna världscupstarter.

– Det är inte alla som står på startlinjen som har 200 världscupstarter.

”Tillför lite extra energi”

Säsongens andra världscupslalom och storslalom står på det alpina världscupprogrammet i helgen.

– Det är som vilken tävling som helst. Jag siktar högt, jag ska försöka få ut min absolut bästa skidåkning. Jag tycker framförallt att det är väldigt kul att få upptäcka ett nytt ställe. Det tillför lite extra energi.

Killington i östra USA i Vermont är ny på världscupprogrammet, och blir 181 tävlingsort i historien.

– Det är en liten skidort. Det känns verkligen som om de har promotat att vi ska komma hit. Alla har fullt fokus. Man får frågor när man är på supermarketen; är ni tävlingsåkare? Alla är väldigt laddade och spända för det här.

Snöläget i Nordamerika har varit en följetong senaste veckorna. Herrarnas fartpremiär i Lake Louise fick ställas in, och herrarnas världscuptävlingar i Beaver Creek har flyttats till Val d'Isére. 120 snökanoner har räddat start i Killington.

– De hade faktiskt en snöstorm här måndag och tisdag. Allting är vitt. Tävlingsbacken ser jättebra ut.

5-4-5-2-1. Resultat för senaste slalomtävlingarna på amerikansk snö. Hur tänker du kring det?

– En väldigt snygg rad, som jag skulle vilja hålla snygg. Jag gillar när det är den typiska amerikanska snön som är lite mer aggresiv. Man får mer svar snabbare. Den passar min tekniska åkstil.

Backen i den nya världscuporten Killington är rak och kort. Och ser enligt ”PH” inbjudande ut.

– Man ser fram start ner till mål. Det kan också lura en lite. Det kanske blir lite mer sprintlikt, även om det kommer att hålla sig kring minuten.

Även i storslalom har hon fina resultat med sig från den amerikanska favoritsnön. Två fjärdeplatser, en femteplats, och en sjätteplats i USA. Även om senaste USA-storslalomresultatet från Aspen var en medioker 19:e-plats.

– Något jag behöver just nu när jag känner att Sölden och Levi är en bit från de fina resultat som jag har med mig från USA. Det är ett sådant läge när det gäller att ta fram de positiva grejerna när man står på starten, som kan boosta en lite. Jag har en god känsla, och vet att den finns där.

Hur ser utvärderingen ut efter Sölden (24:a) och Levi (11:a)?

– Bitvis positiv. Åkningen och tekniken finns där. Men jag måste attackera och vara steget före. Jag hänger lite efter. Det gäller att släppa på och tokköra.

Kontrollfrågor; är du frisk, och skadefri?

– Jag är frisk, och väl skadefri. Jag har min lilla rygg som jag kämpar med. Jag tycker att det känns positivt i alla fall.

– Det har varit bra med några lugna dagar hemma. Man får vara lite klok i skidåkningen, så man inte tokkör in mot tävlingen. Istället ha fullt fokus på de fyra åk som ska göras i helgen. Fullt fokus på tävling. Ryggen ska inte var några problem.

Tre favorittävlingar från Maria Pietilä-Holmners 200 VC-starter

1) VC-slalom Åre 13/12 2014, seger före Tina Maze och Frida Hansdotter: ”Hemmatävlingar är något speciellt. Och när man vinner.”

2) VC-slalom Åre 8/3 2014, 2:a bakom Mikaela Shiffrin, dubbelt svenskt på pallen: ”Hemmaplan är alltid något extra. Det värmer i hjärtat extra mycket. Och att stå på pallen med Anna Swenn-Larsson”

3) VC-pall parallellslalom Hammarbybacken 23/2 2016, trea bakom Holdener och Hansdotter: ”Det var coolt. Både bra resultat och upplevelsen på tävlingen. Något som är häftigt att uppleva som skidåkare.”

Fakta säsongens andra världscupstorslalom damer, Killington USA

Kan Gut vinna igen?

  • Lara Gut vann säsongspremiären, världscupstorslalomen i Sölden, Österrike, i oktober.
  • Segern var Lara Guts fjärde världscupseger i storslalom.
  • Gut har aldrig vunnit två världscupstorslalom i rad.
  • Tina Maze var senaste kvinna att vinna två raka världscupstorslalom. Maze vann de fyra första storslalomtävlingarna världscupsäsongen 2012/13.
  • Gut har 19 världscuptävlingar totalt i karriären (åtta super G, sex störtlopp, fyra storslalom, en kombination).
  • Hon har tagit tre av sina 19 världscupsegrar på amerikansk mark. Vann bland annat VC-storslalomen i Aspen 2015.

Kan Shiffrin tar sin andra världscupseger i storslalom?

  • Mikaela Shiffrin slutade tvåa i säsongens första världscupstorslalom i Sölden.
  • Pallplatsen i Sölden var hennes sjätte i storslalom.
  • Mikaela Shiffrins hittills enda seger i storslalom kom i Sölden 2014, då hon delade segern med Anna Veith (fd Fenninger).
  • Shiffrin har 21 världscupsegrar totalt, varav 20 i slalom och en i storslalom.
  • Bara tre damer i historien har fler världscupsegrar innan 22 års åler: Annemarie Moser-Pröll (41), Lise-Marie Morerod (24) och Erika Hess (23).
  • Senaste amerikanska att vinna en världscupstorslalom inför hemmapublik var Julie Parisien i Waterville Valley 1991.

Italien hoppas fortsätta skörda framgångar på damsidan

  • Sedan inledningen av säsongen 2014/15 säsongen har Italien haft tre olika damer på pallen i världscupstorslalom.
  • Federica Brignone (en seger, fyra tredjeplatser), Nadia Fanchini (två en gång) och Marta Bassino (tredjeplats Sölden 2016).
  • Bara Österrike har haft tre olika åkare på pallen i världscupstorslalom under samma period.
  • Federica Brignone har varit på pallen tolv gången i storslalom i världscupen. Hon är därmed tredje bäst i Italien historiskt i statistiken. Deborah Compagnoni har 31 pallplatser, och Denise Karbon 16.
  • Federica Brignone enda seger i storslalom i världscupen kom i Sölden förra året.
  • Marta Bassino slutade trea i Sölden för en månad sedan

Rebensburg tillbaka från skada

  • Viktoria Rebensburg missade säsongspremiären i Sölden på grund av skada och kommer att göra comeback i Killington.
  • Rebensburg har elva världscupsegrar i storslalom.
  • Rebensburg har vunnit tre av de senaste fem storslalomtävlingarna i världscupen.
  • Hon har varit på pallen i fem av de senaste sex tävlingarna, och i den sjätte fanns hon inte med, säsongspremiären i Sölden.

Första gången Killington arrangerar världscuptävling

  • För första gången sedan 1978 arrangeras en världscuptävling i Vermont i östra USA.
  • Senast, den 3 till 5 mars 1978, vann Phil Mahre och hans bror Steven Mahre storslalom respektive slalom. Tävlingarna gick då i Stratton Mountain. Perrine Pelen och Hanni Wenzel vann damernas slalom respektive storslalom.

Killington är 181 världscuparrangören i historien, och den 20:e i USA. Bara Schweiz (28), Österrike (22), Frankrike (22) och Italien (22) har haft flera orter som haft världscuptävlingar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.