Adelina Sotnikova i mitten, med Kim Yu-na till vänster, och trean Carolina Kostner till höger. Foto: Scanpix

Koreansk protest mot ryskt OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två månader sedan OS i Sotji, men nu har det sydkoreanska konståkningsförbundet lämnat in en protest mot juryn i damernas program.

I det fria programmet passerades den ledande sydkoreanskan Kim Yu-na med hela fem poäng av den ryska vinnaren Adelina Sotnikova.

Kim hade i det närmaste ett perfekt program medan ryskan gjorde en tydlig miss vid ett hopp. Både bland experter och konståkningsfans väckte bedömningen förvåning, skriver koreanska Yonhapnews.

I protesten pekar men på att sammansättningen i juryn skapat en jävaktig situation. Bland annat är en av jurymedlemmarna, ryskan Alla Shekhovtseva, gift med ordföranden i det ryska konståkningsförbundet Valentin Pissev. Det sydkoreanska förbundet anmärker även på att ukrainaren Yuri Balkov, som blev avstängd 1998 efter att ha försökt fixa isdansen vid OS i Nagano, var med i juryn. Dessutom var Alexander Lakernik, vice ordförande i ryska konståkningsförbundet,  chef för den tekniska juryn i OS.

Sydkorea har väntat ut VM, i Japan för ett par veckor sedan, med sin protest för att inte riskera att få problem med domarpoäng där.

Det internationella konståkningsförbundet ISU ska nu ta ställning till om det är de som äger frågan eller om den ska hänskjutas till idrottens internationella skiljedomstol CAS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.