Kowalczyk i tårar efter segern över 10 km klassiskt i Sotji. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kowalczyk talar ut: ”Det här är min kamp i livet”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av världens främsta längdskidåkare med OS-guld i Sotji som senaste stora merit. Nu berättar polska stjärnan Justyna Kowalczyk att hon lider av allvarlig depression – och att hon flera gånger innan OS funderade på att sluta.

– I över ett år har jag haft diagnosen depression. Det här är min kamp i livet, berättar Justyna Kowalczyk, 31, i en öppenhjärtig intervju med Gazeta.se.

Stjärnan berättar att hon under månader haft nervösa sammanbrott och sömnsvårigheter – vilket kunde ha kostat henne OS-guldet över 10 km klassiskt i Sotji.

Världscupen i längdskidor

”Försökte hålla skenet uppe”

– Jag låg vaken till klockan fyra på morgonen under OS och lyckades sova i kanske två timmar. Sedan gick jag upp klockan sex, förberedde mig och tävlade vid klockan elva.

– Under hela tiden försökte jag hålla skenet uppe, eftersom det är det rätta att göra.

Förutom OS-guldet från Sotji kan Kowalczyk stoltsera med ytterligare ett olympiskt guld, två VM-guld, fyra segrar i prestigefyllda Tour de Ski samt 30 indivudiella segrar i världscupen.

”Trött på att ljuga”

– Elitidrottare har inte rätt att säga att de har svagheter, de måste framstå som oövervinnerliga och har ingen rätt att säga att de mår dåligt psykiskt. Men nu är jag trött på att spela och ljuga, därför säger jag det här rakt ut, säger Kowalczyk nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet