Alexander Legkov är det största namnet som pekas ut. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kreml avfärdar dopningsanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

De nya anklagelserna om systematisk dopning i rysk idrott i samband med OS i Sotji 2014 tillbakavisas kategoriskt från högsta politiska ort i Ryssland. ”Absolut substanslösa anklagelser”, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov.

Grigorij Rodtjenkovs, den förre chefen för det ryska antidopningslaboratoriet Rusada, påståenden att minst 15 ryska medaljörer i Sotji-OS 2014 ingått i ett omfattande statligt dopningsprogram har fått Kreml att reagera starkt.

-Absolut substanslösa anklagelser. Det liknar en avhoppares förtal, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov vid en presskonferens i den ryska huvudstaden på fredagen.

Rodtjenkjov berättar för New York Times att han utvecklade ett medel bestående av tre förbjudna substanser och att urinprov som lämnats i samband med vinter-OS i Sotji byttes ut mot prov som idrottsutövarna lämnat in flera månader tidigare.

”Totalt nonsens”

De två aktiva som namnges i artikeln, Alexander Legkov och Alexander Zubkov, säger i den ryska tv-kanalen Match att dopningsanklagelserna är ”nonsens och kränkande”.

-Vi måste ta till rättsliga åtgärder mot de här människorna. Alltihop är oseriöst, totalt nonsens och vi måste få stopp på det, säger Legkov, som tog guld på femmilen i OS 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.