Legkov har varit i hetluften de senaste dagarna. Foto: Bildbyrån

Dopningsutpekade Legkov trea i masstarten

Uppdaterad
Publicerad

Sprintspecialisten Finn Hågen Krogh spurtade ned Martin Johnrud Sundby på upploppet i La Clusaz och gick i mål tre tiondelar före landsmannen. Efteråt gav Sundby sitt stöd till trean, dopningsmisstänkte Alexander Legkov och hans ryska lagkamrater. ”De förtjänar inte det här”, säger Sundby till NRK.

Herrarnas masstart i fri stil över 15 km i La Clusaz blev precis som damernas lopp en norsk uppgörelse. Ryssen Alexander Legkov, som igår pekades ut som inblandad i den ryska dopningsskandalen, blev trea. Sundby hälsade på honom efter målgången.

– Jag sa bara att jag tycker det är jävligt pissigt det om händer nu med allt kring Ryssland och Sotji-OS och alla anklagelser som riktas mot honom, säger Sundby.

Vinterstudion

Till NRK säger norrmannen att han inte vill tro att några ryska längdskidåkare är inblandade i den dopningshärva som har avslöjats av Wadas McLarenrapport.

”Hoppas det går bra”

– Jag tycker att det är jättesynd för Legkov och de andra ryssarna som är inblandade i det här, säger han.

– Jag vägrar att tro att de har gjort någonting alls, så jag hoppas att det går bra för killarna.

Du är säker?

– Nej, det är jag inte.

Johan Olsson var tillbaka efter sjukdomen som hindrade honom från att ställa upp i Davos, och blev elva i sin andra världscupstart denna säsong. Jens Burman visade att sjätteplatsen i Davos inte var någon tillfällighet när han blev tia.

– Strålande insatser av både Burman och Olsson. Bra att Burman visar att Davos inte var en engångsföreteelse, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

”Krutrök? Knallpulver?”

Efteråt klagade Olsson på rök i luften i målområdet från några i publiken som hade tänt en brasa.

– Vad fan har hänt? Krutrök? Knallpulver? säger Olsson till Sportbladet.

Svensken har bara varit på hög höjd i två dagar, någonting som han kände av.

– Jag blir inte stum, jag blir bara matt. Jag orkar inte. Jag ventilerar som en jävla galning från 500 meter när man inte är acklimatiserad. Kroppen är inte anpassad efter syremängden.

På grund av snöbrist var loppet kortat och gick på en ganska smal bana av snö som fällde offer. Kanadensaren Alex Harvey föll tidigt i loppet och åkte ut över snökanten.

Sundby tog kommandot halvvägs genom loppet och grillade erkänt starka spurtaren Finn Hågen Krogh, utan att lyckas skaka av sig honom. Något tiotal meter före mållinjen gick Krogh om.

”Passar honom perfekt”

– Han är en mästare, han har tagit ut sig men när han har det läget är det ingen som tar honom av de här åkarna, säger SVT:s expert Anders Blomquist om Krogh.

Olsson som inte är förtjust i masstarter gjorde sitt första fristilslopp sedan 2015, efter sjukdom och direkt från vistelse på låg höjd. Det blev en elfteplats i La Clusaz på 1300 meters höjd.

– Att Johan Olsson åker så här bra med de förberedelser han haft det passar honom alldeles perfekt i uppladdningen inför VM som är hans stora mål. Precis en bock i kanten, där vill han nog vara i det här loppet, säger Blomquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet