Vinterstudion möter ryske landslagsåkaren som har en norrman som tränare Foto: Lotta Fahlberg

Tjernousov: ”Vi har skapat ett nytt system”

Uppdaterad
Publicerad

Efter OS i Sotji, där ryske landslagsåkaren Ilja Tjernousov åkte hem en bronsmedalj på femmilen, kände han att han behövde en förändring. Han bestämde sig för att byta tränare. Valet föll på Vegard Bitnes från Norge och så möttes den ryska och skandinaviska träningskulturen.

– Vi försöker, inte mixa, men ta alla de bra delarna. Från Ryssland, även om det fanns saker som inte fungerade så bra, är styrkan hur man som aktiv är fokuserad under träning och kan pressa sig hårt, berättar Tjernousov.

– I Tyskland handlar det om tajming. I allt. Att du måste vara noga med allt i sporten, allt från dryck till klädbyten. Och i Skandinavien är det mer öppet mellan tränaren och den aktive. Och när man kan ta från alla…ja.. vi har ett nytt system, fortsätter han.

Vinterstudion

Inför OS 2014 ingick han i en träningsgrupp, tillsammans med bland andra lagkamraten Alexander Legkov, vilken leddes av schweiziske tränaren Reto Burgermeister och tyskan Isabelle Knaute. I Schweiz träffade Ilja sin fru: skidskytten Selina Gasparin. Gasparin tränades då av Bitnes. De var ett samarbete som slutade med att Selina vann sin första mästerskapsmedalj i karriären, då hon åkte till sig ett silver på distansloppet under OS i Sotji. Det var så Ilja fick kontakt med Vegard.

Hårt är hårt

De är mycket sparsamma med intervjuer. Vi är det första TV-team som fått klartecken att komma på besök för att få en liten inblick hur resan utvecklar sig – från en rysk träningsfilosofi, via en tysk/schweizisk, till den skandinaviska.

– Min bild är att det är en nation och en åkare som har tränat väldigt mycket och som har lagt en grund som är bra. I Skandinavien delar vi in intensiteten i flera kategorier och känslan är att det inte är gjort på samma sätt där han kommer ifrån. Det verkar ha varit mer hårt är hårt och inte så mycket mer styrt än så. Och det är väl den största skillnaden från den skandinaviska kulturen som vi representerar, säger Vegard Bitnes

Fjolårssäsongen var en läroperiod. Allt från att lära känna varandra till att förstå den andres träningsfilosofi och bakgrund.

– Jag har fått en större förståelse för varför jag gör vissa övningar. Jag har också lärt mig mycket som har med åktekniken att göra, men det viktigaste är nog att jag känner mig själv ännu bättre nu. Jag förstår bättre varför min kropp reagerar på ett visst sätt efter en del träningspass, säger Ilja

Tretimmarspass blev fem och en halv

För Bitnes är det just det som är en viktig del i träningsfilosofin: att åkaren verkligen förstår vad varje träningspass leder till. Han berättar om en episod som säger en del om Tjernousov som person och vad han kommer ifrån för träningsbakgrund.

– Vi kan ha planerat att han ska köra ett tretimmarspass och så kommer han tillbaka först efter fem och en halv. Det går ju någon gång, men inte i längden. Men att säga att man ska ut på ett långpass det är ju som att ge honom en godisklubba, säger Bitnes med ett leende.

De var inte nöjda med resultaten ifjol. Det satsade allt på VM i Falun, men då var det andra som var bättre. Dessutom blev Ilja pappa för första gången mitt under VM, så han valde att avbryta mästerskapet och åka hem. Inför den här säsongen känner de sig tryggare med den träning de fått gjort.

Se det exklusiva reportaget ovan.

OS-medaljören

Namn: Ilja Tjernousov

Ålder: 29

Nationalitet: Ryssland

Främsta meriter: OS-brons 50 km från Sotji 2014. VM-brons 30km dubbeljakt Holmenkollen 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet