Maria Pietilä-Holmner var 16 år när hon körde världscupstorslalom i Sölden första gången. På lördag gör hon sin 15:e VC-start i disciplinen i den österrikiska alporten. Foto: Foto: Bildbyrån

”Haft snabbaste splittiderna i avslutningen”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Pietilä-Holmner gör sin 15:e världscupstart i Sölden. Hon var bästa svenska i säsongsöppningen i fjol, men sedan gick det ”utför”. – Jag ser den här säsongen som en liten revansch för mig själv, säger Maria PH till SVT Sport.

Maria Pietilä-Holmner är nästa åkare ut i en nedräkning inför alpina världscuppremiären där SVT Sport ställer fem frågor till fem åkare i landslaget. Maria PH öppnade förra säsongen som bästa svenska med en åttondeplats, men avslutningen i disciplinen var svagare. 

Hur ser hösten ut för Maria Pietilä-Holmner?

Vinterstudion

– Hösten har egentligen sett ut som tidigare säsonger. Vi har varit i Europa. Vi har haft bra träning. Jag tycker vi har haft en bra höst. Vi har haft tur med förhållandena. Men det är ganska skönt att det drar igång.

– Vi kom från Pitztal till Sölden i början av veckan. Det är väldigt mycket snö här nere. För känslan är det fantastiskt, det är nästan juligt. För backen är det lite sämre, man vill gärna ha hårt och lite isigt. Men det är lika för alla.

Vilken är målsättningen i år?

– Min målsättning är att åka bra skidor. Jag ser den här säsongen som en liten revansch för mig själv. Förra säsongen började väldigt bra, men hade en sämre avslutning. Jag vill visa för mig själv att jag kan prestera väldigt bra åkning i två grenar.

Hur har du lagt upp träningen i år?

– Min sommar har varit efter mitt önskemål, mindre kvantitet och mer kvalitet. Jag har haft mer energi och mer motivation till varje pass jag gjort i sommar, vilket jag tycker har varit väldigt bra. Jag har varit med i den här cirkusen länge, och är i den fasen att jag måste behålla det bara jag har och behöver inte köra jättejättemycket och utveckla en massa nya grejer. Jag vill lägga fokus på de bra passen jag gör, och göra dem stenhårt, och spara den energin jag tyckte tröt lite i slutet av förra säsongen, och ha med den hela säsongen.

Vad har du för förväntningar på din storslalom?

– Förväntningarna är egentligen att jag vill ut och känna mig tuff och avslappnad. Jag sätter inga förväntningar på placeringar eller prestationer så. Allt mitt fokus ligger på min känsla, och att jag har modet med mig.

Vad blir utmaningen i Sölden?

– Utmaningen blir att attackera den här branten så gott jag kan. Jag vet att jag i flera år haft de snabbaste splittiderna i  avslutningen i den här backen. Där vet jag jag att jag kan prestera bra. Utmaningen ligger i branten. Jag ska visualisera att det är en flack, och så ska jag gasa på.

Svenska laget i VC-storslalomen i Sölden

Damer, storslalom lördag 24 oktober, Sölden

Nathalie Eklund, Leksands SLK

Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden

Frida Hansdotter, Norbergs SK

Sara Hector, Kungsbergets Alpina

Kajsa Kling, Åre SLK

Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK

Ylva Stålnacke, Kiruna BK

Emelie Wikström, IFK Sävsjö

SVT sänder från Sölden

Herrar, storslalom söndag 25 oktober, Sölden

Anthon Cassman, Östersund Frösö SLK

André Myhrer. Bergsjö-Hassela Alpina

Mattias Rönngren, Åre SLK

SVT sänder från Sölden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet