Foto: TV4/TT Nyhetsbyrån

PH: ”Lättad att jag inte hade ont i huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Pietilä-Holmner har höger knä fixerat, hoppar på kryckor och väntar på att flyga hem för att undersökas av svenska läkare. Därefter påbörjas kampen mot klockan – och VM i St Moritz 5-19 februari. ”Känslan är att jag har haft tur i oturen”, säger hon till SVT Sport.

Maria Pietilä-Holmner var fyra efter första åket, och på väg mot säsongsbästa i Semmerings storslalom när hon kraschade strax innan mållinjen.

– Det är små marginaler marginal mellan succé och fiasko. Det var himla otur, säger PH till SVT Sport dagen efter kraschen.

”Första tanken när jag låg där var att vinka”

– Några käppar in mot mål kände jag att jag började bli sen. Samtidigt vet jag att den känslan är snabb, speciellt när man närmar sig mål. Sedan kommer jag inte ihåg så mycket, jag kände att jag klarar inte detta.

– Första tanken när jag låg där var att vinka och visa att jag var okej.

Var du okej, vad kände du då?

– Jag kände att jag hade ont i mitt högra knä när jag ställde mig upp. Jag var ändå lite lättad att jag inte hade ont i huvudet, inte i nacken och i ryggen. Det första jag såg var att jag var röd på fartdressen. Jag tänkte att någonstans har jag skurit mig. Jag kände att benet var helt.

Orolig över tänderna

– Bland det första jag frågade var också om mina tänder. Om de var utslagna igen. Men allt var lugnt. Det röda på dressen kom från att jag åkt in i käppen och hade plats kvar.

Hon tog sig ner för egen maskin, de sista meterna till målfållan.

Läkaren som undersökte PH i målfållan kände att knät var glappt, och trodde att det kunde vara korsband och ledband.

– Jag var hoppfull om att det inte var ett korsband. Och det var det inte. Jag kunde hoppa på benet.

Svenskan transporterades sedan till sjukhus i närheten av Semmering, där konstaterades att ledbandet i det högra knäet var uttänjt.

Nu väntar transport hem till Sverige, och undersökning av det svenska landslagets läkarteam med Per Liljeholm i spetsen.

– Vi kommer lägga upp en plan för kommande veckor. Vår landslagsläkare opererade mitt andra knä vid förra skadan. Jag känner mig väldigt trygg med honom, säger PH.

Siktar på VM: ”Hoppet det sista som överger mig”

Prognosen innan hon kan stå på skidor är just nu sex veckor. VM inleds den 5 februari – om knappt sex veckor.

Hur tänker du kring VM – hinner du?

– Hoppet är det sista som överger mig. Jag är väldigt inställd på VM. Samtidigt har jag aldrig varit med om det här förr. Jag kan inget om det. Jag vill träffa Per och se vad han säger.

”Tur i oturen”

Har du sett bilderna på kraschen?

– Ja. Både min känsla och reaktionerna runt omkring är att jag faktiskt har haft tur i oturen. Det första de frågade var om jag kände i huvudet och nacken, men det var ingenting. Jag har klarat mig bra. Det är tur att jag tränat gymnastik och smidighet så jag klarar av sånt där.

I nuläget befinner sig Maria Pietilä-Holmner i Semmering. Hon har knät fixerat med ett skydd, stödjer sig på kryckor, men kan samtidigt gå normalt. Kryckorna är en säkerhetsåtgärd vid förflyttning.

– Jag ser fram emot att komma hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.