Marit Björgen med ett koppel av norska åkare bakom sig. Foto: Bildbyrån

Nilsson och Kalla slagna av norsk trio

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen är i en klass för sig. Norskan vann sin 105:e världscupseger när hon tog hem 15 kilometer i Falun framför två landsmanninor. Stina Nilsson slutade fyra och Charlotte Kalla femma, en bra bit bakom. ”Jag är nöjd”, säger Nilsson till SVT Sport.

När de norska herrarna ordnade en dubbel i tremilen, genom Emil Iversen och Martin Johnsrud Sundby, ville inte de norska damerna vara sämre. Med Marit Björgen i spetsen fixade man en trippel i Faluns avslutande lopp.

Björgen, 37 år i mars, satte fart på loppet tämligen omgående och fick hjälp av Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng. Björgen var den som drog mest under loppet, men trots det kunde hon sätta emot på slutet när Weng och Östberg försökte ta sig förbi.

Segern är Björgens tredje den här säsongen, efter förstaplatser i Ruka i december och i Ulricehamn förra helgen, och hennes 105:e världscupseger totalt. Östberg slutade tvåa och Weng trea.

”Lite tråkigt att åka själv”

Bakom den norska trion blev det dubbelt svenskt. Stina Nilsson försökte hänga på norskorna inledningsvis men tappade undan för undan. Nilsson fick sedan åka en stor del av loppet mer eller mindre ensam då det var för långt upp till norskorna men även ett stort avstånd ner till närmaste kvinna bakom.

– Jag är nöjd med hur det kändes, jag fick ett väldigt bra flyt. Jag hade väl helst velat ha någon att åka med så det blev lite tråkigt, men jag är väldigt nöjd att jag höll ihop det så pass bra, säger Nilsson till SVT Sport.

Norskorna satte ju hög fart ganska tidigt, hur funderade du då?

– Jag gjorde en liten avvägning när de gick så pass hårt, eftersom det är 15 kilometer. Och det kan ha varit klokt men jag hade väldigt mycket krafter också.

Kalla jobbade sig in i loppet

Femma i loppet blev till slut Charlotte Kalla som hämtade in några placeringar på slutet. Medan Nilsson var 37 sekunder bakom Björgen var Kalla en minut efter.

– Det var som att jag hade en fart i dag och lite svårt att följa när det gick väldigt fort redan från start. Det kändes som jag jobbade mig in i loppet men då är det ju för sent när man egentligen har lust att med där högt upp och kriga, säger Kalla till SVT Sport.

Övriga svenska placeringar: Ida Ingemarsdotter (15), Emma Wikén (23), Sofia Henriksson (26) och Maria Nordström (31).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.