”Min pappa bad mig sluta med skidåkning”

Uppdaterad
Publicerad

Lindsey Vonn, 67 världscupsegrar, siktar den här säsongen på femte totaltitel i världscupen. Tanken är att poängen ska börja trilla in under fartpremiären i Lake Louise. ”Anna gjorde det definitivt lättare för mig, när hon skadade sig”, säger Vonn till SVT Sport.

Lindsey Vonn. Vi behöver prata om Ingemar Stenmarks rekord i antal världscupsegrar. Du är hyfsat nära rekordet nu. Han har 86, du har 67. Du kommer närmare och närmare. Folk i Sverige är imponerad av dig, men också lite oroliga att du kommer att slå rekordet. Är det möjligt?

– Om man tittar på antalet som skiljer så är det möjligt. Men jag vet inte, det är ingenting jag är fokuserad på just nu. Jag försöker se en treårsperiod, och nästa OS. Vinna så många tävlingar som jag kan. Men jag det är ett stort rekord, jag vet inte om jag är kapabel att ta det, eller inte.

Vid 31 års ålder har Lindsey Vonn byggt upp ett internationellt varumärke även utanför skidåkningen. Hon har gift sig, och skilt sig.

Vill försvara sina titlar

Hon har vunnit OS-guld och har fler världscupsegrar än någon annan kvinna i alpinhistorien, 67 stycken.

Med en treårsplan ska hon sätta nya rekord och ta fler titlar.

– I år siktar jag på att försvara min Super G- och störtloppstitel. Förhoppningsvis blanda mig i totaltiteln. 2017 VM i St Moritz, där jag förhoppningsvis kan ta några medaljer. Och OS 2018. Det finns massor att se fram emot kommande tre åren. Jag kommer försöka vinna så många tävlingar som jag kan.

Hon siktar på sin femte totaltitel den här säsongen. Tanken är att poängen ska börja trilla in under fartpremiären i Lake Louise. Favoriten till titeln, fartspecialisten och allroundåkaren Anna Fenninger, försvann under försäsongen då hon skadade sig. Istället är de tuffaste konkurrenterna nästan 10 år yngre än henne själv.

Två konkurrenter borta

– Anna gjorde det definitivt lättare för mig, när hon skadade sig. Det är olyckligt att hon inte finns med på touren den här säsongen. Med henne och Tina Maze borta öppnar sig dörren för mig, tror jag. Men det finns fortfarande konkurrenskraftiga åkare. Jag kommer göra mitt bästa, men jag är optimistisk till mina chanser.

Hur farlig kommer Mikaela Shiffrin att bli när hon nu även kommer tävla i Super-G?

– Om hon kommer kunna vara konkurrenskraftig i Super-G så kommer hon bli riktig farlig för totaltiteln. Hon är uppenbart riktigt snabb i slalom, vinner i stort sett allt. I storslalom är hon också bra. Hon kommer bli farlig med eller utan Super-G. Men om hon får till Super-G:n kommer hon bli riktigt farlig.

”Kommer sitta i rullstol”

Vonn har varit med om flera svåra krascher i karriären. Hon har gått igenom två komplexa knäoperationer. Och när hon skadade sig igen under försäsongen försökte familjen övertala henne att sluta.

– Min pappa sa; ok du slog rekordet i flest världscupsegrar, tycker du inte att du borde sluta nu? Du kommer sitta i en rullstol och inte kunna gå när du är 40 år gammal. Men jag kan inte lägga av. Jag är inte redo.

Också var det det här med Ingemars Stenmarks rekord i antal världscupsegrar.

Är det möjligt att slå rekordet?

– Jag vet inte. Jag hoppas det. Jag tänker inte på  det just nu. Men vi får vänta och se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.