Modins jakt på ledsagare fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Han gjorde succé på Paralympics i Sotji i vintras. Det blev två silver och ett brons för skidåkaren, Zebastian Modin. Men nu har han i drygt tre månader stått utan ledsagare. Och den viktiga sommarträningen, framför allt när det handlar rullskidåkning, har blivit eftersatt.

SVT Sport besökte honom i Östersund där han bor och tränar. Hemma i lägenheten plågar han sig igenom ett av många träningspass. En stakmaskin mot en vägg har varit hans bästa vän senaste tiden. Och styrketräning.

Hans pappa Patrik hjälper till med att kolla tider på displayen. Det är ett krävande intervallpass. Sex gånger tre kilometer i högt tempo.

– Det är en mycket bra variant av träning för mig. Otroligt jobbig. Sen har man ju koll på tider och vet exakt hur långt man kör, pustar han.

​Det var efter Paralympics i Sotji som hans ledsagare/guide Albin Ackerot bestämde sig för att sluta. De två hade haft ett lyckat samarbete under sex år.

– Jag förstår Albin. Och var han inte beredd att lägga ner 700 träningstimmar plus alla tävlingar så är det inte mycket att säga om. Det är klart jobbigt just nu. Det optimala är ju att kunna köra rullskidsträning. Men det har jag i stort sett inte alls kunnat göra under hela sommaren. Ibland har jag fått lite hjälp av kompisar. Men inte så ofta, säger Zebastian Modin.

Just den här dan har han fått hjälp av förbundskaptenen, Fredrik Uusitalo, med ett pass på rullskidor. Ett mycket krävande samspel. Att vara helt blind och ge sig ut på vägarna kräver mycket av utövaren. Och av guiden.

– Ibland har man hjärtat i halsgropen. Men här runt Östersund är de flesta bilisterna vana vid att många rullskidåkare är ute. Det är tur det, säger Fredrik Uusitalo.

Och tillägger:

– När man kör inser man snabbt hur svårt det är. Och min beundran för Albin och Zebastians samspel bara växer. Mycket imponerande hur deras träning fungerade.

Zebastian Modin har letat intensivt efter en ny partner. Främst genom sin egen hemsida och sociala medier. Utan att hittills ha lyckats.

Det är mycket som ska stämma. Och det är ett mycket tidskrävande och svårt jobb att finna den rätte.

Nu säger Zebastian Modin att han har ett par ”på gång”. Men att det fortfarande är en hel del jobb som återstår.

Samtidigt är det viktigt att nåt händer ganska snart.

I vinter väntar VM i USA i januari. Och förberedelserna skulle redan vara igång. För att så småningom nå den första VM-medaljen.

– Jag är säker på att det kommer att lösa sig. Annars får jag verkligen ifrågasätta vad jag håller på med..., säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.