Gunde: ”Tyckte det var dumt”

Uppdaterad
Publicerad

För 24 år sedan vann han sitt andra femmilsguld under VM i Lathis. Nu hyllar Gunde Svan Johan Olsson – men erkänner att han tvivlade på 32-åringens tidiga ryck.

Med tre och en halv mil kvar, valde Johan Olsson att rycka ifrån konkurrenterna på VM-femmilen. Ett beslut som oroade Gunde Svan.

– Jag tyckte nästan att det var ett dumt beslut, att försöka redan då. Sedan när Cologna ramlade, så var det ännu tokigare. Det var mot alla odds, säger Gunde i Gomorron Sverige.

Längd-VM 2013

Och inte förrän det var en kilometer kvar, vågade Svan tro på guldet.

– När det var en kilometer kvar, inte före. Det hinner hända mycket. Jag måte säga att det är det mest imponerande femmilslopp jag någon gång har sett, och kanske kommer få se. Det är en enorm prestation han har gjort.

Mogren hoppas på fortsättning

Torgny Mogren har, precis som Svan, lyckats försvara ett VM-guld på femmil. Sätter Olsson vann på, imponerar stort på Mogren.

– Det är en riktigt bragd. Det är en prestation utöver det vanliga.

– I masstarter brukar det vara en sällskapsresa från start till mål, med en spurt. Att ligga där själv i 35 kilometer, och hålla undan för världens bästa skidåkare – det är hur stort som helst. Det tyder på mycket fysisk styrka, men framför allt psykiskt.

Nu hoppas Mogren att VM-guldet ska ge Olsson kraft att fortsätta ett par år till – och möjlighet att försvara guldet.

– Han får sitt VM-guld, på femmilen som hade siktat mot och haft en dröm om att vinna – det här tror jag ger honom lite mer kraft att fortsätta. Det är ju OS nästa år och sedan VM på hemmaplan – det borde vara mycket att se fram emot, säger Mogren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Längd-VM 2013

Mer i ämnet