Foto: Bildbyrån

Myhrer laddad inför premiären: ”Hittat rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Den alpina säsongen drar igång med storslalom i Sölden i helgen. En gren där slalomspecialisten André Myhrer börjar hitta allt mer rätt. ”Jag har lagt ganska mycket krut på storslalom så jag hoppas att det ska kunna ge lite resultat”, säger han till SVT Sport.

Tävlingen i Sölden är inte bara säsongens första, den avgörs också i en tuff backe.

– Sölden är alltid speciellt. Det är första racet på året och det är ett ganska speciellt hang. Det det är väldigt flackt i början, går ner väldigt brant och sedan är det flackt på slutet. Det brukar kunna bli ett speciellt race. Det är ett sådant race som det bara är ut och åka och göra vad man kan. Det är ett tufft hang, och man får verkligen ge allt om man ska ha någon chans, säger Myhrer.

– Det är ett svårt hang, men kan jag vara med topp 15 får jag vara ganska nöjd när jag åker hem på söndag.

”Storslalomen funkade bra”

33-åringen avslutade förra säsongen med en seger. Han vann i slalom i avslutningen i St Moritz, där VM går den här vintern. I slalomen lossnade det på sista delen av säsongen efter en materialförändring: en ny platta under pjäxorna. Men i storslalom hade han sin bästa säsong någonsin, med två topp tio-placeringar.

– Det som var extra kul var att storslalomen funkade så bra som den gjorde. Jag började säsongen i USA med en fjärdeplats, och sedan även en pallplats parallellen i Alta Badia. Det tycker jag var kul, för jag kämpade ganska länge med att hitta rätt i storslalomen, att få till det. Jag tycker att vi hittade ganska rätt i fjol, så jag hoppas kunna ta vid där jag slutade.

Förra året blev han 15:e i storslalomcupen. Han hoppas kunna hålla sig på topp 15 i år, och gärna utvecklas ytterligare.

– Slalom är fortfarande min huvudgren, storslalom är en liten bonus, men jag har ändå börjat köra så pass att  jag har lagt ganska mycket krut på storslalom så jag hoppas att det ska kunna ge lite resultat, att ta det där sista steget längre upp också.

”Går inte att spara på krut”

Myhrer är taggad på att börja tävla efter en lång träningsperiod, säger han. Det är en VM-vinter som väntar, men hela säsongen är betydelsefull.

– Det ändrar inte så mycket, världscupen är fortfarande väldigt viktig, framförallt med tanke på startpositioner till VM. Det går inte att ta det lugnt för att man ska spara något krut till VM. Det är bara att köra säsongen rakt igenom och sedan försöka göra så bra upplägg som möjligt upp mot VM, så att man kommer så förberedd som möjligt.

I Sveriges lag gör också Matts Olsson comeback efter att ha varit knäskadad förra säsongen.

Tävlingen sänds i TV4:s kanaler. Såhär sänder SVT Sport från den alpina säsongen.

Svenska laget

Damer, lördag 22 oktober

Frida Hansdotter

Maria Pietilä-Holmner

Kajsa Kling

Emelie Wikström

Herrar, söndag 23 oktober

André Myhrer

Matts Olsson

Kristoffer Jakobsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.