Nervöst inför Ferrys boksläpp

Uppdaterad
Publicerad

Björn Ferry släpper en självbiografisk bok om sitt liv på skidskyttetouren samtidigt som han går in rollen som expert på SVT Sport i Vinterstudion. Den nya boken har gjort vissa personer nervösa med tanke på att det är frispråkige Ferry som står bakom.

OS-guldmedaljören bjuder på högt och lågt och bland annat vissa nervösa norrmän har hört av sig för att få läsa i förväg.

– Det är ju inga skandaler eller förtal och inga stora avslöjanden som i Patrik Sjöbergs bok, säger Ferry, 36, till SVT och vill inte avslöja vilka norrmännen är.

– Jag säger inte vilka det är, säger  Ferry med sitt smittande garv.

Han lade av i våras efter att ha fått en skön avslutsning med en formtopp efter OS i Sotji, som var ganska misslyckat.

– Jag har varit mig själv är nöjd med boken. Det ska bli spännnande att se hur den tas emot litterärt, säger han.

Tidningen Land har kommit över ett utdrag ur boken och berättar att det i Norge redan skrivits oroligt i tidningarna om boken, men smaskigare än litet utdraget norskt festande och nattligt bus på världscuptävlingar blir det inte, enligt Land.

”Ingen i damlandslaget har talang”

Dock får framför allt en svensk ledare och Sveriges damlag hårda omdömen. Till exempel skriver Björn Ferry att ”problemet med hela damlaget är att ingen har talang, och då är det kört innan man börjar, tyvärr”.

– Vissa kommer väl att ta illa vid sig. Fast egentligen är det kritik mot förbundet som släppte fram en så oerfaren ledare, och som när det gäller damlaget lägger pengar på något som inte kommer att fungera. Men de aktiva själva gör ju förstås så gott de kan, säger Ferry till Land.

Till SVT förtydligar Ferry att kritiken gällde skötseln av damlandslaget för ett par år sedan.

– Nu har man ju rättat till problemet efter att ha tagit det beslut som man skulle ha tagit för flera år sedan. Det är ju helt nya människor i damlandslaget idag även om det säkert kommer att ta några år innan det blir resultat, förklarar Ferry.

SVT:s Vinterstudion sänder säsongens första program lördagen 22 november i samband med längdpremiären i Bruksvallarna. Skidskyttet har sedvanlig VC-premiär i Östersund i början av december. Helgen 5-6 december sänder Vinterstudion från det evenemanget.

– Jag har fått rådet att vara mig själv, vilket även var tanken med boken, säger Ferry inför sin roll som expert i SVT Sport i vinter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.