Nilsson har vunnit tre av fyra etapper. Foto: Bildbyrån

Nilsson i topp när touren ska avgöras

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson leder Tour de Ski. Ändå är det mycket som talar emot henne när minitouren nu ska avgöras. Inför dagens fristilslopp har det svenska lägret ändå förhoppningar om en ny topplacering.

Stina Nilsson har överraskat många med sina insatser i Tour de Ski hittills, och med tre etapper kvar är svenskan fortsatt i topp. Men att det ska hålla hela vägen, det tror inte ens det svenska laget.

Framför allt är det söndagens avslutande bergsklättring som talar emot att Stina Nilsson ska kunna hålla norskorna Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg bakom sig.

Tour de Ski

Weng favorit

I fjol var Nilsson fyra minuter långsammare än Weng på de avslutande dryga tre kilometerna uppför slalombacken Alpe Cermis, och det är just världscupledaren Weng som är favorit till att ta hem touren.

– Har Stina en bra dag och Weng en dålig så kan Weng vinna med en minut ändå. Har Stina en dålig dag och Weng en bra så kan det gott och väl bli två minuter, säger Sveriges norske damtränare Ole Morten Iversen om backduellen.

Dagens fristilslopp i italienska Toblach passar antagligen Stina Nilsson bättre. En nackdel kan dock vara att det är individuell start. I världscupens två lopp med individuell start har Nilsson slutat sjua (i Ruka) och 39:a (i Lillehammer).

– Men hon har fått tre fina upplevelser av distanslopp här i touren och nu är det bara fem kilometer. Jag tror att hon kan vara med och kämpa om en topplacering, säger Ole Morten Iversen.

Hellner jagar pallplats

På herrsidan hoppas Marcus Hellner fortfarande på en pallplats i touren. Han ligger sexa inför dagens fristilsmil.

Att han ska kunna utmana toppduon, Rysslands Sergej Ustiugov och Norges Martin Johnsrud Sundby, är nog att hoppas på för mycket. Men åkare som Alex Harvey, Dario Cologna och Matti Heikkinen är inom räckhåll. Upp till Harvey, just nu trea, har Hellner 43 sekunder.

– Visst är det lite avstånd upp, men jag har gjort stabila lopp och det är kul att vara med, säger Hellner inför 10-kilometersloppet.

Herrarna startar klockan 10.45 och damerna klockan 13.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet