Foto: Bildbyrån

Nilsson trea i Slottssprinten

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson slutade trea i Slottssprinten i Stockholm. Sverige lämnade efter finalen in en protest mot Ingvild Flugstad Östberg som de ansåg ha tryckt undan Nilsson, men protesten avslogs. ”Ska man vara konsekvent är det inget snack om det”, säger Rikard Grip.

Det blev dubbelt norskt i topp. Maiken Caspersen Falla vann överlägset före Ingvild Flugstad Östberg.

I och med tredjeplatsen halkade Stina Nilsson också ner till samma plats i sprintcupen. Men det är stenhårt inför de fyra sista tävlingarna: Falla har 480 poäng, Östberg 476 och Nilsson 474.

”Hur solklart som helst”

Direkt efter finalen lämnade de svenska ledarna in en protest. De ansåg att Östberg tryckt ut Stina Nilsson i ett spårbyte, och sedan Stina Nilsson blivit diskad i Drammen för en vecka sedan, tyckte de att Östberg borde gå samma öde till mötes.

– Det är hur solklart som helst i min värld, säger förbundskapten Rikard Grip till SVT.

Prostesten avslogs dock av juryn och Nilsson blev därmed trea.

– Det gick så fort, men jag upplevde att jag tappade en del. Jag vill inte vara bitter eller så. Men jag tycker att reglerna ska vara lika för alla. Men jag är nöjd med mitt lopp i alla fall, säger Stina Nilsson till SVT.

– Vi får acceptera det men det är verkligen i gränslandet, säger Grip, som annars var nöjd med de svenska damernas insats, om den avslagna protesten.

Åtta svenska damer i kvartsfinal

De svenska damerna hade en fin dag i Stockholm. Hela åtta åkare gick vidare från kvalet och i finalen slutade Hanna Falk fyra och Jennie Öberg femma. Charlotte Kalla slutade femma i sin kvartsfinal och var aldrig nära att gå till semifinal.

I herrarnas final spurtade Nikita Kriukov som en galning och vann för två norrmän, Ola Vigen Hattestad och Petter Northug.

Oskar Svensson var den ende svenske åkaren som gick vidare från kvalet. Han tog sig sedan till semifinal men slutade där sist i sitt heat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.