Norge hotar att stoppa Northug från Falun-VM

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug nobbar landslaget.

Det kan göra att han stoppas från Falun-VM 2015.

– Det är helt klart möjligt, säger den norska längdchefen Torbjörn Skogstad.

Inför den här säsongen hoppade Petter Northug av det norska landslaget. Istället för att träna med dem tränar han nu på egen hand tack vare ett lukrativt sponsoravtal med Coop, ett kontrakt som ger honom 45 miljoner kronor på tre år.

Detta kan dock göra att han stoppas från såväl nästa säsongs världscup som VM, som avgörs i Falun. Anledningen är att det norska skidförbundet ser över sitt regelverk och funderar på att framöver kräva att de som ska åka världscupen och mästerskap ska vara en del av landslaget.

”Ett möjligt utfall”

– Om vi kommer fram till att åkare som tackar nej till en landslagsplats inte kan delta i världscupen och mästerskap så måste vi ha ett regelverk som är tydligt, säger Torbjörn Skogstad, chef för det längdåkningskommittén i Norges skidförbund, till Adresseavisen, som då frågar om det är ett möjligt utfall:

– Ja, det ser jag helt klart som ett möjligt utfall. Jag tycker att det är vettigt att du, oavsett om du heter Petter Northug eller något annat, på förhand är klar över konsekvenserna.

”Inte något val”

Northug har dock inga planer på att hoppa av sitt sponsorkontrakt. Han får av Adresseavisen frågan om han tänker att offra VM om förbundet skulle ta detta beslut.

– Jag har inte något val, svarar han på den frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.