Det norska skidförbundets ordförande, Erik Röste, kräver utredning av sitt eget landslag. Foto: TT

Norge krisutreder medicinanvändningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyheten om att friska norska skidåkare fått astmamedicin har nu skidförbundets ordförande, Erik Röste, utlyst total överblick på landslagets medicinbruk. ”Finns behov av att reda ut saken”, säger Röste i ett pressmeddelande.

Norska skidåkare har fått astmamedicin trots att de är friska, det har anonyma skidåkare berättat för norska TV2. Svenska landslagets läkare Per Andersson förstår inte varför – och nu får kritiken det norska förbundet att vidta krisåtgärder.

– Jag utgår från att inga friska åkare får mediciner och har ingen grund för att tro att det inte är så. Men eftersom det fortfarande finns påståenden om detta, så finns det behov att reda ut saken öppet och tydligt, säger Röste i ett pressmeddelande.

Tvetydiga uttalanden

Landslagschefen Vidar Löfshus sa till att börja med att skidåkarna fick medicin i förebyggande syfte, men sedan när kritik riktades mot uppgifterna – ändrade sig Löfshus till att inga friska medicinerades.

Nu ska en kommitté på uppdrag av skidförbundet utreda hur landslaget medicinerar sina elitidrottare.

– Detaljer i hur det ska genomföras lämnar jag åt längdåkningskommittén. Skulle det, mot förmodan, visa sig att det finns en olycklig praxis, tjänar alla på att det kommer fram och hanteras på bästa sätt, säger Röste.

Kopplar in antidopningsbyrån

Till sin hjälp har förbundet tagit in den norska antidopningbyrån, ADN.

– Det är naturligtvis helt avgörande för oss i den här genomgången att den görs och leds av personer som inte har någon koppling till det norska skidförbundet, säger ledaren för längdåkningskommittén Torbjörn Skogstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.