Foto: TT Nyhetsbyrån

Norska oron – ingen skräck för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I Norge är det mörka skidrubriker just nu.

Anledningen: Giftiga ämnen i vallan.

Men i Sverige är det inget man oroar sig.

”Vi har haft personer som jobbat i 15 år utan några problem”, säger vallachefen Urban Nilsson.

Norges största mediabolag, NRK, toppade under eftermiddagen sin hemsida med en lång artikel om vallarnas tuffa situation. De följer i artikeln med vallaren Tom Idar Haugen, nybliven vallachef för det norska skidskyttelandslaget, när han får beskedet av läkaren att hans kropp inte mår helt bra.

– Vi ser att de har ämnen som normalt sett inte ska vara i människokroppen. Giftiga flurobaserade föreningar. Det är väldigt stor sannolikhet att det hänger samman med ditt jobb som vallare, säger läkaren till Haugen, och får beskedet att det kommer ta lång tid innan ämnena är borta från kroppen:

– Nedbrytningstiden av fluorämnena som du har mest av är sju till åtta år.

”Riktigt bra miljö”

Urban Nilsson, vallachef för det svenska skidlandslaget, är dock inte oroad över sin och de andra svenska vallarnas situation:

– De sista fem åren när vi jobbar i lastbilen där vi har riktigt bra ventilation och masker och sånt så har de värden som man trodde var farliga gått ner. Vi har riktigt bra miljö i lastbilen som byter 6000 liter per minut, säger han till SVT Sport, och fortsätter:

– Så på professionell nivå så är det nog ingen fara. Det är min erfarenhet i alla fall. Men det är klart att det är som på alla jobb: Man ska skydda sig så gott det går. Vi har ju en dammfiltermask som vi har på.

”Mer farligt för hobbyvallarna”

Han är dock medveten om att det finns andra som har det värre:

– Det är nog mer farligt för hobbyvallarna, som struntar i att ha ventilation i ett garage och inte har mask och sånt.

Det är ingen i ert team som funderat på att sluta eller liknande på grund av besvär?

– Nej, ingen har haft sådana besvär. Några hos oss har ju jobbat i 15 år, och jag själv har varit här i åtta år. Så det är absolut ingen som känner så. Men det är klart att man ska vara noga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.