Norske stjärnans taktik: Göra en Johan Olsson

Uppdaterad
Publicerad

Den norska längdskidåkaren Niklas Dyrhaug har haft en ovanligt skadefylld vår och sommar. Nu hoppas han kunna göra en Johan Olsson – vara bäst när det gäller.

– Det är möjligt att det blir isolering i Bruksvallarna. Jag ska höra med Olsson, säger Dyrhaug med ett leende till NRK.

31-åringen, med dubbla VM-guld i stafett, menar att han har missat över 100 träningsdagar sedan den 1 maj.

Först slogs axeln ur led efter ett fall under en uppvisningssprint i norska Mosjön. Dyrhaug sövdes ned på sjukhus och läkarna drog tillbaka hans axel.

– En sådan smärta har jag aldrig känt tidigare, sa Dyrhaug till NRK efteråt.

Sedan började en visdomstand strula i juni, och i juli fick svåra han svåra smärtor i ena benet. Till slut kunde man konstatera att han drabbats av en förslitningsskada.

Dyrhaug säger till NRK att han inte räknar med att vara i toppform under den norska säsongspremiären i Beitostölen i mitten på november.

– Det blir till att hoppas på jultomten, säger han och syftar på att han efter jul måste kunna prestera för att ha en chans att knipa en plats i den norska VM-truppen.

Men han sätter inte sitt hopp endast till jultomten. Nu sträcker han ut en hand till Johan Olsson.

Den svenske världsmästaren gjorde sig känd för att vara som bäst när det gällde som mest. Mellan OS 2014 och VM 2015 ställde Olsson bara upp i fem lopp, han var sjuk långt in i december och isolerade sig i sex veckor på ett eget träningsläger i Bruksvallarna.

I Falun i februari vann han VM-guld på 15 km fristil.

– När han till slut körde, då körde han vansinnigt fort, säger Dyrhaug till NRK.

– Det är möjligt att det blir isolering i Bruksvallarna. Jag ska höra med Olsson. Jag tror att han har har lite goda råd när det gäller sådant här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.