Foto: TT Nyhetsbyrån

Northug bättre än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Rattfylla och fängelsedom – ingen optimal förberedelse för en lyckad VM-säsong. Men för Petter Northug har det fungerat. Han har tränat sig till sitt livs form. Tränaren uppger för TV2 att hans adept aldrig har gjort bättre konditionstester än de han gjorde före nuvarande höghöjdsläger.

– Efter att jag tog över som tränare i maj har 98 procent av träningen gått som planerat. Målet med säsongen är att han ska bli bättre än då han var som bäst med tre VM-guld i Oslo, säger Stig Rune Kveen till TV2 Norge.

Just nu är norrmannen som de flesta andra i världseliten i Val Senales i Italien och tränar på hög höjd. Innan han reste dit gjorde han sedvanliga konditionstester men med osedvanligt bra resultat.

Världscupen i längdskidor

– Det bekräftar vad vi har sett av Petter i sommar och hösten. Han har varit mycket träningsstark. Han är inte i superform nu, det ska han bli i de viktigsta tävlingarna i vinter, säger tränare Kveen.

Men för att det ska bli några VM-guld i Falun måste norrmannen före lördag (1 november) komma överens med det norska skidförbundet om ett avtal mellan parterna. Nu står Northug utanför det norska landslaget.

– Vi lägger inte mycket energi på det där, säger Kveen om förhandlingarna med det norska förrbundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet