Foto: Bildbyrån

Northug bryter tystnaden

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug bryter tystnaden efter gårdagens nyhet om att han och det norska skidförbundet inte kommit överens om ett nytt avtal inför kommande vinter. ”Mitt mål är att åka fort för Norge i världscupen – till vintern och nästa vinter”, skriver Northug i ett brev som norska TV2 publicerar.

Igår kom nyheten om att det norska skidförbundet och Petter Northug inte kommit överens om ett nytt avtal inför kommande vinter. Utan ett avtal med förbundet kommer det inte kunna bli några starter i Tour de ski eller världscupen.

Northug kommenterade aldrig uppgifterna då. Men idag bryter han tystnaden – i ett brev som norska TV2 publicerar.

”Jag vill inte göra varken norsk idrott eller norsk skidsport något ont”, skriver Northug och beklagar att det återigen är ståhej kring honom och hans idrottsliga val.

”Det enda jag ber skidförbundet om är att de ska stå fast vid de villkor som presenterades för mig innan jag valde att etablera en egen satsning. Enligt reglerna kan jag fortsätta min satsning utanför landslaget, men skidförbundet vill inte använda det utrymmet. Därför har jag varken svarar ja eller nej till avtalet som jag har blivit erbjuden.”.

”Passar inte in i modellen”

Northug skriver vidare att han tycker att det norska skidförbundet har gått bort från de löften som de gav honom när han 2013 valde att etablera en egen satsning.

”Skidförbundet har gått bort från sina löften och ändrat sina regler och tolkningen av dem för att tvinga mig tillbaka till landslaget. Landslaget och sättet det drivs på är fantastiskt – men jag passar inte in i modellen. Jag får mer träningsro, energi och motivation på utsidan.”

”Jag ber bara om att få göra saker på mitt sätt för att det ska fungera för mig. Då kan jag vinna för Norge igen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.