Northug: ”Jag kommer få höra en del när jag kommer till Falun”

Uppdaterad
Publicerad

Yvette Hermundstad har fått träffa Petter Northug i ett exklusivt möte i Ruka före världscupen inleds. Northug är en jagad man efter rattfyllesskandalen i våras. För norsk media är det stopp men till SVT Sport talar han ut om läget ett halvår efter skandalen och tre månader före säsongens höjdpunkt – VM i Falun.

– Man blir placerad i ett fack och blir tvingad att ta ställning vad man vill göra framöver och för min del, efter en sådan situation, så fann jag en väldig glädje i att börja träna och starta förberedelserna inför en ny säsong. Det kan vara tufft men jag fann fort glädjen i träningen, säger norrmannen om hur han reagerade efter händelsen med rattfyllan.

– Jag startade förberedelserna i Sverige och kom igång som vanligt och gjorde ett bra jobb från och med i våras.

Vad har varit tuffast mentalt?

– Det har nog varit tuffast för de runt omkring mig, för min familj och för alla de som har stöttat och hjälpt mig. Men det samlade budskapet var att jag var tvungen att resa mig, lära mig av situationerna, göra ett bra jobb och komma tillbaka i skidspåret och visa att jag inte låter mig knäckas.

Vad upplever du nu med ett halv års distans att du har lärt dig?

– Som sagt, man blir placerad i ett fack, man har inte så många val. Jag var tvungen att välja om jag ville fortsätta att vara skidåkare. Och det kom jag väldigt fort fram till. Det tog inte lång tid förrän jag kände att jag är väldigt motiverad att träna och göra ett bra jobb inför en ny säsong. Det var viktigt för mig.

– I sådana situationer är man glad att man har det yrke man har. Jag kan ju vara ute i friska luften och träna och trivas med det. Efter det som hände har jag bara blickat framåt mot en ny säsong, så det är väldigt skönt att vara igång. Jag jobbar bara mot att vara väl förbered till VM i Falun.

Att vara Petter Northug i Norge innebär att du är extremt påpassad, Hur var det när allt detta hände?

– Det har gått bra. Jag är ju på ett sätt van vid att bli jagad lite och van vid att ha den här rollen, så det har faktiskt gått bra. Jag tror att det är familjen och folk runt omkring mig som har svårast i en sådan situation. Även om det är svårt att stänga ute saker, så klarar jag at jobba med mig själv

”Jag tänker inte på straffet”

Men du har ett straff som väntar på att avtjänas. Hur påverkar det dig?

– Det går bra. Det tänker jag inte på. Nu har jag fokus på att åka fort i vinter. Det som händer sedan tänker jag inte på.

Hur viktig är den här säsongsstarten och vägen fram till Falun i februari?

– Jag hoppas att jag inte är för bra form för tidigt. Jag kände i Beitostölen att jag har mycket träning i kroppen. Då tar det tid innan det går ordentligt fort i spåret, särskilt på distansloppen. Det behövs nog några tävlingar innan jul innan jag får upp farten ordentligt.

– Lagom till Tour de Ski hoppas jag visa att jag kan åka fort.

Du kommer att köra touren alltså?

– Ja, jag har ju varit med alla år som den har körts. Jag ska försöka igen.

Räknar med svensk häcklande

Om jag säger VM i Falun. Vad är det första du kommer att tänka på?

– Jag tänker folkfest. Det blir mycket folk och bra stämning. Och så tror jag att vi, eller i alla falla jag, får känna på hur det är att vara på bortaplan...

Hur då?

– Jag minns ju några exempel från VM i Oslo, där det slängdes en del kommentarer till Marcus och Johan undxer masstartsloppet. Det är en del av spelet och jag kommer säkert få höra en del när jag kommer till Sverige. Jag räknar med att det blir flera dueller med svenska åkare under mästerskapet.

– Jag hoppas att få med mig ett individuellt guld, det är målet.

På vilken distans?

– Det spelar ingen roll. Men det är målet och stafetten blir ju viktig.

Har du några målbilder?

– Jag hoppas att jag får gå ut samtidigt som Sverige på sistasträckan. Det är drömmen.

Hur ser det scenariot ut sedan då?

– Det kan jag inte säga till det svenska folket...

Det här ryktet som säger att du är bättre tränad än någonsin tidigare. Stämmer det?

– Hmmm kanske, kanske, säger norrmannen med ett finurligt leende.

– Vi får ta en summering efter VM i Falun. Då vet vi vem som gjort jobbet bäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.