Tomas och Petter Northug. Foto: TT

Lillebror Northug petas ur landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Northug, lillebror till Petter, får inte fortsätta i landslaget nästa år. Nu satsar bröderna istället tillsammans i Northugs eget team.

26-årige Tomas Northug imponerade stort när han vann sprinten i världscupen i Otepää överlägset i januari förra året. Han tog sig sedan till final och blev sexa på sprinten i VM i Falun. Men den här säsongen har han dragits med sjukdomar och inte kunnat följa upp resultaten. Nu petas han från landslaget till nästa säsong.

Och troligen kommer han att säga nej till landslaget i framtiden.

Tränar med storebror

– Jag tror att den tiden är färdig nu. Jag har tänkt över det lite. När jag är klar, så är jag klar, säger han till Adresseavisen.

Men det betyder inte att han ger upp satsningen på världscupen. Istället kommer han att gå med i Petter Northugs privata team. Storebror Northug får alltså ny sparrning på träningslägrena i år.

– Att Petter och Tomas ska resa på samlingar och träna tillsammans tror jag kommer att vara väldigt postivt för dem båda, säger tränaren Stig Rune Kveen.

Petter kritisk

Petter Northug har tidigare varit kritisk till möjligheten att brodern kan få sluta i landslaget. När beskedet nu är officiellt ger han en sarkastisk kommentar i ett sms till Dagbladet:

”Då fungerar systemet”, skriver han, tillsammans med en tumme upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.