NRK-experten: ”Som en skräckfilm”

Uppdaterad
Publicerad

Hon beskrivs som landets affischnamn för rent norskt idrottsutövande – nu har hon åkt fast för dopning. Ett hårt slag mot hela landet, som i dag är i depression. ”Det här är som en skräckfilm för norsk längdskidåkning”, säger NRK:s expert Torgeir Björn till SVT Sport.

Det är den andra hårda smällen på kort tid mot den norska nationalsporten.

– Först hade vi Martin Johnsrud Sundby och nu Therese Johaug.  Det skadar norsk längdskidåkning något väldigt, säger NRK:s expert Torgeir Björn till SVT Sport.

Och det är ju inte vem som helst, Therese Johaug är kanske den största i Norge. Hur mår det norska folket i dag?

– Det här är något som verkligen tär på hela norska folket. Längdskidor är nationalsporten  – och Therese Johaug är nästan affischnamnet för rent norskt idrottsutövande. Så Norge generellt är nog lite deprimerade i dag, säger Torgeir Björn.

Personen som har tagit åt sig skulden är landslagsläkaren Fredrik Bendiksen, som ska ha gett Johaug salvan som innehållit dopningsklassat preparat.

– För mig är det nästan obegripligt. Han är känd för att vara väldigt restriktiv – och så är det han som gör den här missen. Det är obegripligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.