Många svenska misslyckanden i år. Foto: Bildbyrån

NRK: Här är Sveriges största misslyckanden

Uppdaterad
Publicerad

Längdsäsongen blev ingen blågul glädjesång direkt, till mångas förtret. Nu när världscupsäsongen är slut passar norska NRK på att strö lite salt i s(p)åren genom att lista Sveriges fem största misslyckanden.

Norge har som vanligt radat upp segrar och pallplatser under säsongen, raka motsatsen har det varit för Sverige som haft en tung säsong på både dam- och herrsidan. Norska NRK ger deras syn på den tunga blågula säsongen, här är deras lista över Sveriges största misslyckanden:

1. Kallas många fall

NRK: ”Det har verkligen gått utför för henne denna säsong, bokstavligt talat. Kalla har varit olycklig och slitit med att hålla sig på benen, både i uppförsbacke och utför”.

Det sistnämnda syftar på när Kalla föll i uppförsbacke under sprintavslutningen i Kanada. Även tränaren Mattias Perssons citat om att Kalla ”inte mår så bra i själen” tas upp.

”Det gillade inte Kalla att höra”.

2. Sveriges räddning – också sjuk

Sjukdomar har varit ett problem under säsongen, på både herr- och damsidan. En som klarade sig länge var den, enligt NRK, stora ljuspunkten under säsongen, Stina Nilsson. Men under avslutningen i Kanada insjuknade även hon.

3. Bäste svensk: 33:a

Damernas problem med sjukdomar är ingenting mot hur läget varit för herrarna. De två största hoppen, Marcus Hellner och Calle Halvfarsson fick sina säsonger förstörda av sjukdomsproblem. Sjukdomsproblematiken har påverkat svenskarnas resultat i totalen, något NRK slår fast genom att lyfta fram bäste svensk på herrsidan i VC-totalen.

Teodor Peterson, plats 33.

4. Legendaren som stod över allt

Johan Olssons satsning på långloppscupen kom aldrig igång. Han annonserade att han skulle köra Vasaloppet, men fick slänga in handduken till slut.

NRK: ”Sjukdom och känningar av en skada från 2014(!) gjorde att han fick ge upp så väl säsongen som Vasaloppet. Därmed har han inte gått ett enda lopp i år” .

5. Det norska Vasaloppet

NRK: ”Utan Olsson på startstäckan var det ännu enklare för de norska långloppsspecialisterna att dominera Vasaloppet. Det slutade som det skulle – med norsk totaldominans”.

Vann gjorde norrmannen John Kristian Dahl, bäste svensk var Markus Ottosson på sjätte plats. Senast en svensk vann på herrsidan var 2012.

På damsidan gick det dock bättre. Långloppscupens dominant denna säsong, Britta Johansson Norgren blev tvåa och Lina Korsgren trea.

I spellistan hittar ni en del av SVT Sports bevakning kring det som tog sig in på NRK:s lista. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.