Nu har Sundby gått om Gunde

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud Sundby är outstanding i världscupen. Och han utmanar också historien. I och med helgens andraplats i Nove Mesto gick han om Gunde Svan i antal pallplatser. ”Det är som att jämföra en T-Ford med en Audi Quattro”, säger Svan själv till SVT Sport.

Johnsrud Sundby lyckades inte vinna helgens 15 kilometer fritt där han knäcktes av Maurice Manificat. Men andraplatsen tog honom till 47 etappsegrar individuellt enligt den officiella statistiken från skidförbundet, Fis.

Det är en mer än Gunde Svans 46.

– Det var mer än jag visste, säger Svan när SVT Sport upplyser honom om siffrorna.

– Jag har dålig koll på statistiken, jag har inte ens koll på min egen statistik, säger han.

”Bryr mig inte”

Svan berörs alltså inte särskilt mycket av att hans rekord slås av nya skidåkare.

– Jag bryr mig inte över huvud taget egentligen, säger han.

Han menar att det är svårt att jämföra hans egen tid med dagens skidåkning.

– Det är som att jämföra en T-Ford med en Audi Quattro. Anders (Blomquist, SVT:s expert) kanske kan räkna ut hur många fler chanser han har haft än jag, det är ju många fler lopp nu. Men det är nästan som att jämföra träskidor med plastskidor. Även tekniskt så är Sundby outstanding, det har han ju varit den här säsongen i alla fall, säger Gunde.

Faktum är att det skiljer mycket i antal chanser. Svan har enligt skidförbundets statistik 65 individuella starter, medan Sundby har 141.

På sina 65 starter har Svan 46 pallplatser och av dem är 30 segrar. Sundby har alltså 47 pallplatser på sina 141 starter, och 22 av dem är segrar.

”Kommer ta medaljer”

Svan har också två individuella OS-guld och fem individuella VM-guld, förutom övriga medaljer och stafettplaceringar. Sundby har inga individuella mästerskapsmedaljer. Men Svan är säker på att de kommer att komma.

– Under VM i Falun blev han ju sjuk. Men han kommer säkert att ta sina medaljer, tror den svenske skidlegendaren.

Fis ändrade nyligen sina regler, även retroaktivt, vilket innebär att dagens aktiva plötsligt fick betydligt fler segrar på sina meritlistor. Även etappsegrar i tourer räknas numera som världscupsegrar. På Gunde Svans tid fanns inga tourer och etapper. Men ändringen är ingenting som rör Svan.

– Det är så svårt att jämföra, säger han.

Bäst av alla på herrsidan är Björn Dählie. Han har 81 pallplatser, varav 46 är segrar. Men han slås av Marit Björgen, som har fantastiska 165 pallplatser, 102 av dem  segrar.

Svan vs Sundby

Gunde Svan

Individuella starter i världscupen: 65

Indivuduella pallplatser: 46

Individuella världscupsegrar: 30

Martin Johnsrud Sundby

Individuella starter i världscupen: 141

Indivuduella pallplatser: 47

Individuella världscupsegrar: 22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.