Marit Björgen är en av dem som gynnas av den nya regeln. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ny regel öppnar för fler mammor i längdskidåkningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu får längdskidåkarna ta med sig barn och barnvakter på världscuptävlingar. Det beslutet fattade det internationella skidförbundet under onsdagen vid kongressen i Cancun. ”En strålande idé och det öppnar för att fler kvinnor kan satsa”, säger Kikkan Randall.

Regeländringen gäller i nuläget endast mödrar och underlättar tävlan framför allt när barnen är väldigt små.

Arrangörerna betalar för ett visst antal kvotplatser för varje landslag och nu utökar man antalet kvotplatser för att ge plats åt barnvakter.

– Det är jättebra om folk får den möjligheten att lösa sitt familjeliv och samtidigt sysslan med sin elitidrott, säger Ida Ingemarsdotter.

Skulle regeländringen kunna påverka längden av din idrottskarriär?

– Det vet jag inte, ingenting jag har funderat över. Men det är flera som skaffat barn och vill ha den möjligheten, och ha med familjen och barn, och de som kanske inte kan resa hem på samma sätt, när de tävlar i Europa.

En av världscupårkarna som nyligen fått barn är amerikanskan Kikkan Randall.

– Det är en strålande idé och det öppnar för att fler kvinnor kan satsa. Jag hoppas att IOK kan göra något liknande, säger Kikkan Randall till Dagbladet.

Amerikanskan är liksom Marit Björgen nybliven mamma. Även Therese Johaug funderar på att skaffa barn under den aktiva karriären.

– Hon kan vara försökskanin, så får vi se hur det går. Om man ska få barn under eller efter karriären, sa Johaug då.

På kongressen i mexikanskan Cancun har det internationella skidförbundet, FIS, även beslutat att åkare ska kunna diskas i upp till 72 timmar efter avslutat lopp. Dessutom får varje landslag som mest ställa upp med åtta åkare och två stafettlag vid världscuplopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.