Ferry jublar efter segern i masstarten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Veckans andra seger för Björn Ferry

Uppdaterad
Publicerad

Seger i sprinten, tvåa i jaktstarten, seger i masstarten i dag. Björn Ferry visar storform i slutet av skidskyttekarriären.

Svensken, som radat upp pallplatser i slovenska Pokljuka senaste dagarna, var felfri på skjutvallen och gjorde upp om segern i med fransmannen Martin Fourcade och Jevgenij Ustiugov under ett starkt slutvarv.

– Jag kände att jag inte behövde jaga så mycket, jag var med i gruppen och kunde åka mer avspänt.

Världscupen i skidskytte

Ryssen orkade inte hänga med, och inför upploppet var Ferry klart starkast och Fourcade tvingades ge upp.

– Det är skönt som fan, jag trodde att han skulle komma på upploppet, säger Ferry till TV4.

– Jag tror han blev stum. Han fick vika ned sig.

Fick oväntad draghjälp

Och Ferry visade inte Fourcade någon nåd, trots att fransmannen stått för lite oväntad hjälp på Ferrys väg mot veckans andra triumf i Pokljuka. Efter den första skjutningen var det trångt i klungan och i en uppförsbacke råkade fransmannen köra sönder Ferrys stav. Då räckte Fourcade ut sin egen och drog svensken uppför backen.

– Det var en olycka så jag försökte hjälpa honom att få en bra position.

– Även om vi är konkurrenter, är vi ju ändå kompisar. Jag vet att han hade gjort samma sak för mig, säger han till tyska ZDF enligt Expressen.

Fourcade var naturligtvis ändå lite besviken.

– Jag är helt slut. Jag kan slå Ferry 99 gånger av hundra men det är slutet av säsongen och mina ben och mitt huvud orkade inte i dag, säger han till TV4.

Svensken gör sin sista säsong och ser ut att avsluta på topp. Efter denna helg återstår två tävlingshelger: finska Kontiolahti nästa helg, i Holmenkollen om 14 dagar. Segern var Ferrys sjunde i världscupen – han har dessutom ett OS-guld och ett VM-guld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i skidskytte

Mer i ämnet