Ny skidtour kan hamna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fis planerar för en ny skidtour 2016 – då kan Sverige och Norge bli vinnare. – Det låter fantastiskt roligt, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Det internationella skidförbundet (Fis) planerar för en ny tour med start 2016. Och den kan hamna i Sverige och Norge.

– Det vore ett lyft för sporten och för alla fans uppe i norden. Att kunna heja på hemmaplan. Det är många tävlingsdagar under en tour och det kan innebära många nya orter att tävla i, säger Charlotte Kalla.

– Det är absolut något som kan trigga mig. Det skulle bli en stor happening i området. Det kan nästan vara avgörande för om jag fortsätter, säger Petter Northug till norska tidningen Adresseavisen.

Efter OS i Sotji och VM i Falun är 2016 ett mästerskapsfritt år. Därför ser Fis att den nya touren blir säsongens höjdpunkt.

Sverige och Norge kommer troligen att konkurrera med Kanada och Ryssland om arrangemanget. Preliminärt är det tänkt att touren ska inledas i Östersund, fortsätta i Åre för att sedan flytta till Norge och Meråker och Trondheim.

– För skidsporten i Norge hade det varit perfekt, det skapar ett stort intresse, fortsätter Northug.

I juni tar Fis beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.