Foto: TT Nyhetsbyrån

Grips landslagsåkare oroas av Fis nya regel

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i vinter får längdskidåkare som tävlar under Fis-flagg inte ha stavar som överskrider 83 procent av kroppslängden. Den nya regeln från det internationella skidförbundet ska bevara den klassiska diagonalåkningen – men skapar oro. ”Det finns en osäkerhet och frustration kring det här” säger förbundskapten Rikard Grip till SVT Sport.

– Det är många aktiva som funderar på det här, hur det ska vara och hur det ska gå till. När mäts man och hur mäts man? Fis har ju en tanke, men vi måste se hur den fungerar i praktiken. Det finns en oro, osäkerhet och frustration kring det här, säger förbundskapten Rikard Grip.

Allt fler stakar i långlopp

Ändringen i regelverket kommer att påverka främst långloppen. Där har det under de senaste åren varit standard att staka sig fram. Den nya regeln är ett resultat av att allt fler skidåkare väljer att just staka i de klassiska loppen.

– Ur ett större perspektiv så handlar det om man vill ha kvar diagonalåkningen. Det är en fråga som man inte löst i dagsläget, säger Grip.

Stavarna får framöver inte vara längre än 83 procent av åkarnas kroppslängd. Med kroppslängd menas längden när de aktiva står i tävlingsdress, det vill säga med pjäxor på. Tidigare tilläts stavarna var lika långa som åkarens kroppslängd.

– 100 procent av din kroppslängd har gällt för stavarna och skidorna får inte vara kortare än vad du är lång. Så har det varit och det är ingen regel som folk har pratat om tidigare, säger Grip.

– Sen är det en sak med regeländring på världscupnivå, men en annan på nationell nivå och alla tävlingar där. Det är en stor och komplex fråga och vi har inte facit här och nu. Det kommer nog saker som korrigeras under resans gång.

Bara två månader innan säsongsstart

Regeländringen kommer dessutom ganska tätt inpå att längdsäsongen drar igång. Den svenska premiären sker som vanligt i Bruksvallarna, 18-20 november. Världscuppremiären är helgen därpå, i finländska Ruka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.