Foto: TT Nyhetsbyrån

Nya skidor ska lyfta svenskarna mot toppen

Uppdaterad
Publicerad

Nya skidor. Nya plattor. Är det lösningen på den klena säsongsstarten för Matts Olsson och André Myhrer i storslalom? Materialkarusellen snurrar vidare i italienska Alta Badia där säsongens fjärde storslalom avgörs.

Märkeskollegorna Olsson och Myhrer har kommit på efterkälken och besvikelsen har varit allt mer tydlig i takt med uteblivna framgångar. Men när SVT Sport träffar dem på hotellet i Colfosco så är det mungiporna uppåt.

En smula i alla fall.

– Jag har haft några dagar där jag testat nytt material. De nya skidorna hjälper till in i svängen och jag hoppas att de fungerar i skarpt läge, säger Matts Olsson till SVT Sport och fortsätter:

– När jag äntligen etablerat mig i första startgrupp hade jag förstås hoppats på resultat därefter. Nu har det känts jobbigt, förklarar värmlänningen som blev fyra i St Moritz förra säsongen.

”Nu kör jag för pallen...”

André Myhrer har också haft stora svårigheter att hitta farten och känslan med sin nya utrustning i såväl slalom som storslalom. Ryktet gick att det var färdigtävlat i storslalom efter ännu ett bakslag i Åre.

– I ett svagt ögonblick kan jag ha sagt något i den stilen. Även om jag bara kört ett träningåk på skidorna som Matts testat så är känslan en helt annan. Skärningen är annorlunda och det verkar lovande. Nu kör jag för pallen i morgon, säger Myhrer och skrattar.

– Bara att André skojar om pallen är ett bra tecken. Både André och Matts kör nu på samma märke som suveränen Ted Ligety. Men det är ingen garanti för succé då han har sin åkstil och sin setup. Skulle svenskarna hitta rätt kan det dock vända snabbt, påpekar SVT Sports expert Tobias Hellman.

Lindh vill leverera

En som inte har några problem just nu är Calle Lindh. Stjärnskottet som gjort en succéartad comeback efter sina svåra benskada hoppas kunna leverera i Alta Badia.

– När jag körde här senast var jag en ”halv evighet” efter. Nu tänker jag inte så mycket utan bara kör på.

Fjärde svensk är Mattias Rönngren från Åre. Nyss tog han sina första poäng i Europacupen.

– Backen är tuff. Men jag har inget att förlora med mitt höga startnummer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.