Katerina Smutna, i mitten, vann Vasaloppet före tvåan Britta Johansson Norgren, till vänster och trean Lina Korsgren till, höger. Foto: Bildbyrån

Okända spelet bakom Vasaloppsdramat

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten Britta Johansson Norgren tappade ett jätteförsprång i Vasaloppet och slutade tvåa. Nu träder en elitåkare fram – och menar att han avgjorde loppet till konkurrenternas fördel. ”Ska någon hängas så är det jag”, säger Joakim Engström till Dalarnas Tidningar.

Johansson Norgren ledde med cirka två minuter halvvägs in i loppen och ingenting talade för att favoriten skulle tappa. Ändå vann Katerina Smutna, Österrike, före Johansson Norgren och Faluåkaren Lina Korsgren.

Efterspelet har handlat om att manliga åkare jagat bättre topp 100-placeringar och därmed ”låst” toppdamerna i spåret, som inte hade egna spår.

Vasaloppet

Men nu kliver en manliga åkare fram och hävdar att han avgjorde loppet.

– Vi kom ihop efter Oxberg och sedan tog han över dragjobbet där jag kunde ligga bakom i rygg, säger Lina Korsgren till Dalarnas Tidningar och fortsätter:

– Det är det som är fördelen med att killar och tjejer startar tillsammans, sedan gäller det ju att kunna hänga på också. Jag hade en fantastisk rygg.

En version som Joakim Engström intygar:

– Jag säger åt henne att ”haka på mig, jag känner mig pigg” och känner Lina sedan tidigare så det är klart att hon fick åka släptåg med mig. Vi kom ikapp Smutna som såg sin chans så hon hakade också på. Egentligen är det jag som kör upp de två till Britta, berättar Engström för Dalarnas tidningar och hävdar att han är ”boven i dramat”:

– Ska någon hängas i debatten så är det jag. Alla krönikörer kan hänga ut mig hur mycket som helst. Lina och Smutna hade aldrig kommit ikapp Britta om det inte hade varit för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet