Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté, är hoppfull inför Stockholms ansökan om OS 2026. Foto: BILDBYRÅN

”Stockholm har en oerhört stark position inför OS 2026”

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet om vinter-OS 2026 i Stockholm är inte dött.

Förra veckan träffade Sveriges Olympiska Kommittés styrelse hela lOK:s ledning i Lausanne.

”Stockholm har en oerhört stark konkurrensposition”, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till SVT Sport.

Vilken eller vilka städer som får stå som värd för OS 2026 bestäms först om fyra år, 2019. SOK jobbar just nu för att få politisk uppbackning inför en kommande ansökan.

Ni drog tillbaka er ansökan om vinter-OS 2022. Men mycket har hänt sedan dess?

Vinter-OS i Stockholm

– Absolut. När vi drog oss ur drev vi vissa frågor hårt och har sedan fått igenom viktiga förändringar. IOK insåg också att de inte kan fastna i den typen av länder som nu har haft flera stora mästerskap utan de måste öppna för mindre, demokratiska länder att komma in på banan, säger Stefan Lindeberg och fortsätter:

– IOK och OS behöver Stockholm. Vi skulle kunna sätta exempel för hur ett modernt OS ska organiseras med idrotten inbyggt i vardagslivet i en storstadsregion.

Kommer ni att söka ihop med en annan ort?

– Stockholm kommer att söka som värdstad. Sedan går det till exempel inte att åka störtlopp där utan enstaka grenar får förpassas till Åre. Men en av Stockholms stora fördelar är att 95 procent av alla medaljer skulle kunna delas ut där. Så koncentrerat har ett vinter-OS aldrig varit i modern tid. Det ger oss en oerhört stark konkurrensposition, säger Lindeberg.

Har öppnat för mindre länder

Efter de hårt kritiserade vinterspelen i Sotji påbörjades en förändringsprocess inom Internationella olympiska kommittén vid namn ”Agenda 2020”. Den uppkom för att se över hur OS-städer utses och hur spelen arrangeras.

En stor förändring var det radikalt ökade ekonomiska bidraget som öppnar för mindre länder som till exempel Sverige.

– IOK:s bidrag täcker mer än halva kostnaden för OS. Det i kombination med övriga intäkter innebär att det är en god affär att genomföra ett OS. Och vår styrelse träffade hela IOK:s ledning i Lausanne förra veckan och signalerna är att man ska öka det bidraget ytterligare för att skapa en stabil grund åt länder som Sverige, säger Lindeberg.

Bland städerna som nämns i kampen om OS 2026 märks bland annat Trondheim (Norge), Sion (Schweiz), Québec (Kanada), Dresden (Tyskland), Santiago (Chile) och Sapporo (Japan).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet