Osannolika segern: från 23:e till 1:a plats

Uppdaterad
Publicerad

Snökaoset blev Niels Hintermanns bästa vän. Ovädret hjälpte hemmaåkaren, med startnummer 51, till en helt osannolik seger i Wengen, Schweiz.

Schweizaren Niels Hintermann åkte in på en 23:e plats, 3.23 efter ledaren, i slalomåket i kombinationen. Men efter att massor av nysnö lagt sig på banan inför störtloppet kunde schweizaren ta ledningen, och bara se på hur åkare efter åkare åkte in i mål flera sekunder efter. Detta efter att snöovädret tilltog mer och mer in i tävlingen.

– Jag kan inte komma ihåg något liknande. Det har hänt tidigare att åkare med högt startnummer har tagit sig högt upp, men inte med så många sekunder i skillnad, säger SVT Sports expert Pernilla Wiberg.

En som har stått för en upphämtning av samma klass är skidlegenden Ingemar Stenmark. Karriärens första VC-seger 1974 kom efter att han legat 22:a efter första åket. Och sedan piskat allt motstånd i andra åket.

Ledaren av kombinationscupen tappade åtta (!) sekunder

När fransmannen Alexis Pinturault, som leder kombinationscupen, skulle ut i backen hade han nästan tre sekunder på Hintermann. I mål var han 5.58 efter, och tappade därmed hela åtta sekunder. 21-årige Hintermann blev därmed den genom tiderna yngsta åkare att vinna kombinationen i världscupen. Ett rekord som tidigare innehölls av just Alexis Pinturault.

Ledningen höll hela vägen för Hintermann, som aldrig varit bättre än en 21:a plats i världscupsammanhang.

Osannolika pallen i Wengen:

1. Niels Hintermann, Schweiz (23:e plats efter första åket)

2. Maxence Muzaton, Frankrike (28:e plats efter första åket)

3. Frederic Berthold, Österrike (22:a plats efter första åket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.