Oväntat tapp av Sundby – kritik mot norska taktiken

Uppdaterad
Publicerad

För ovanlighetens skull var det inte Norges lopp i herrarnas masstart över 15 km i Tour de Ski. Ingen norrman på pallen och ledaren Martin Johnsrud Sundby hade en svart dag, blev 22 och tappade 56 sek. ”Det var en helsvart dag på jobbet, plötsligt vill kroppen ingenting” säger Sundby till SVT.

Kazakern Alexey Poltoranin vann spurten en tåspets före Dario Cologna, Schweiz. Trea var italienaren Francesco De Fabiani. Det är blott andra gången denna vinter som det blir en prispall helt utan norrmän.

Martin Johnsrud Sundby var tydligt besviken när han pratade med SVT efter loppet.         

Tour de Ski

– De var en helsvart dag på jobbet, plötsligt ville kroppen ingenting. Jag kände väldigt tidigt att det här inte var någon bra dag och då blir man lite desperat, sa Sundby.

Sundby var inte heller helt nöjd med den norska lagtaktiken. Både Holund, Dyrhaug och Tönseth var med och drog i täten trots att Sundby hade släppt kontakten.

– Jag tappar halva avståndet. Vi får diskutera taktiken i laget mer sen, men det är knappast en bra lagtaktik, sa Sundby.

Även Northug överraskad av lagtaktiken

Petter Northug var sliten efter gårdagens sprint och hade inte krafter att slåss om etappsegern. Födelsedagsbarnet (30 år idag) klarade ändå att följa tätgruppen in i mål, blev nia i loppet och tog in halva det försprång Sundby hade i totalen.

– Jag var överraskad över att Niklas (Dyrhaug) och de andra var uppe och körde. Det var flera norrmän som drog hårt. Taktiken i laget är att försvara ledningen. Det var för dåliga besked under loppet, säger Northug till SVT.

Oskar Svensson gladde igen

Unge Oskar Svensson gladde och blev 18:e, före bland andra Sundby.                                       

– Jag blev lite förvånad, jag funderade på om det verkligen var han, säger Svensson som passerade Sundby före mål.      

I sammandraget är Sundby nu ”bara” 47 sek före tvåan Petter Northug. Trean Sergei Ustiugov är 1,09 efter och dagens segrare Potoranin är fyra, 1,31 efter Sundby..

Ställning efter 5 av 8 etapper

1. Martin Johnsrud Sundby, Norge

2. Petter Northug, Norge 0.47

3. Sergej Ustjugov, Ryssland +1.09

4. Alexey Poltoranin, Kazakstan +1.31

5. Didrik Tönseth, Norge +1.34

6. Sjuhr Röthe, Norge +2.10

7. Finn Haagen Krogh, Norge +2.16

8. Dario Cologna, Schweiz +2.20

9. Francesco de Fabiani, Italien +3.19

10. Alex Harvey, Kanada +3.24

Svenska placeringar

31. Simon Andersson, Sverige +7.53

32. Oskar Svensson, Sverige +7.55

36. Emil Jönsson, Sverige +8.14

46. Jens Burman, Sverige +9.46

63. Carl Quicklund, Sverige + 15.40

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet