Mattias Hargin Foto: Bildbyrån

Hargin om pallplatsen: ”Underbart”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Hargin tog årets första pallplats i världscupen. Hemmaåkaren tog hem tredjeplatsen i parallellslalom i Hammarbybacken.

”Underbart, skitkul, det är sådant stöd här”, säger han till SVT Sport.

Förra året åkte Mattias Hargin ut direkt i första omgången, men idag fick hemmaåkaren revansch. Det var nära en finalplats, men räckte inte riktigt. Hargin ledde med fyra hundradelar mot Linus Strasser efter semifinalens första åket, men sedan blev tysken för svår och vann med 11 hundradelar.

I striden om tredjeplatsen var Mattias Hargin 18 hundradelar före britten Dave Ryding efter första åket. Och han klarade att behålla ledningen i mål och vann med sex hundradelar. Det är Hargins första pallplats i årets världscup.

– Härligt. Det betyder mycket att få bra resultat och prestera. Underbart att åka så här bra inför hemma publiken, säger Hargin.

– Jag tycker jag har åkt bra skidor hela tiden. Men självklart är det bra med resultat, så man kan slappna av lite grann. Det känns bra inför VM.

Men det började skakigt. I första åttondelen låg Hargin under med 37 hundradelar mot schweizaren Daniel Yule, men ett starkt andraåk tog honom vidare till kvarten. Där han slog ut italienaren Giuliano Razzoli.

Strasser överraskade

Fransmannen Alexis Pinturault och Linus Strasser gjorde upp om förstaplatsen. Och det var överraskningen Strasser som tog hem det till slut, hans första världscupseger i karriären.

De båda slalomgiganterna Marcel Hirscher, som vann i Hammarbybacken förra året, och Henrik Kristoffersen, åkte ut i första omgången. Och norrmannen var, precis som förra året, kritisk mot tävlingen.

– Det är inte slalom, det borde inte räknas till cupen, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.